ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

18/09/2017

Αστική ευθύνη για ζημία ρύπανσης από πετρέλαιο κίνησης,

Με αφορμή την δημόσια αναφορά πολλών δημάρχων ότι κατάθεσαν ή ότι πρόκειται να καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές « κατά παντός υπευθύνου »,  προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη ρύπανση που υπέστησαν οι ακτές και η θάλασσα του Σαρωνικού, και ότι παράλληλα επιφυλάσσονται για διεκδικήσεις αποζημιώσεων, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσουμε τις έννοιες των δύο αυτών ευθυνών (των ποινικών από των αστικών ευθυνών).

Για την απόδοση των ποινικών ευθυνών, εξετάζονται.....
ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε ή προξένησε ρύπανση το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, και εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το περιβάλλον.
Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα ερωτήματα είναι πολλά, θα πρέπει να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις, γιατί σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, σίγουρα έγιναν λάθη και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.
 Όσοι δε διαπιστωθεί ότι έχουν ευθύνη λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη.
 Όμως η επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος για αστικές ευθύνες και αποζημιώσεις είναι εντελώς άλλο πράγμα..
Στις περιπτώσεις αυτές, ορισμένοι όροι έχουν πολύ συγκεκριμένες έννοιες, και είναι απαραίτητο, όταν υποβάλλεται αξίωση για περιστατικό πετρελαιοκηλίδας, να λαμβάνονται υπ’ όψιν αυτοί οι όροι.

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τις διαδικασίες που προβλέπονται από την Δ.Σύμβαση για την αποφυγή ρύπανσης από πετρέλαιο, το είδος της διαμαρτυρίας, την αξιολόγηση και το κόστος καθώς και ποιος ή ποιοι μπορούν να την υποβάλλουν.


Είδος Διαμαρτυρίας
Περιγραφή
Ποιος μπορεί να την υποβάλει .
Ζημιές από φυσικούς πόρους

Κόστος για:
• Αξιολόγηση των ζημιών σε φυσικούς πόρους μιας περιοχής,
• Αποκατάσταση των φυσικών πόρων, και
• Αντιστάθμιση του κοινού για τη χαμένη χρήση των πόρων που επηρεάζονται.
Μόνο ειδικά εξουσιοδοτημένοι διαχειριστές φυσικών πόρων.

Only specially designated natural resource trustees
Κόστος απομάκρυνσης
Κόστος για την πρόληψη, την ελαχιστοποίηση, τον μετριασμό ή τον καθαρισμό μιας πετρελαιοκηλίδας.
(Τα έξοδα καθαρισμού της ιδιοκτησίας εμπίπτουν στην κατηγορία των υλικών ζημιών, όχι των εξόδων απομάκρυνσης.)
Οι εργολάβοι καθαρισμού, που ονομάζονται οργανώσεις ανάκτησης πετρελαιοκηλίδων Ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αρχές
Το υπεύθυνο κόμμα. 
Όποιος βοήθησε να καθαρίσει τη διαρροή.
Καταστροφή ιδιοκτησίας
Ζημία ή οικονομική ζημία που προκύπτει από την καταστροφή ακινήτων (γηπέδων ή κτιρίων) ή άλλης προσωπικής ιδιοκτησίας.
Δεν περιλαμβάνει τραυματισμό!
Άτομα ή οντότητες που κατέχουν ή εκμισθώνουν την κατεστραμμένη ιδιοκτησία
Ζημία ή οικονομική ζημία που προκύπτει από την καταστροφή ακινήτων (γηπέδων ή κτιρίων) ή άλλης προσωπικής ιδιοκτησίας.
Υπεύθυνος.
Υποχρεωτική υπεράσπιση ή υπεράσπιση της ευθύνης
 Η θετική υπεράσπιση είναι ένας ισχυρισμός ότι το υπεύθυνο μέρος δεν είναι η αιτία του συμβάντος λόγω ενός από τους τρεις παράγοντες: Ανωτέρα Βία, Πράξη πολέμου ή μοναδική αιτία ενός τρίτου
Ιδιοκτήτη ή χειριστή που είναι υπεύθυνος για το περιστατικό ρύπανσης.
Απώλεια κερδών και κερδοφορία
Ζημιές ίσες με την απώλεια κερδών ή την αποδυνάμωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω τραυματισμού, καταστροφής ή απώλειας περιουσίας ή φυσικών πόρων.
Οποιοσδήποτε έχει απώλεια κερδών ή εισοδήματος (Δεν χρειάζεται να είστε κύριος του κατεστραμμένου ακινήτου ή των πόρων για να υποβάλετε αξίωση αυτή την κατηγορία.)
Απώλεια της διαρκούς χρήσης των φυσικών πόρων.
Loss of Subsistence Use of Natural Resources
Απώλεια της απαίτησης για χρήση διατροφής εάν οι φυσικοί πόροι στους οποίους εξαρτάται για σκοπούς συντήρησης έχουν τραυματιστεί, καταστραφεί ή χαθεί από περιστατικό πετρελαιοκηλίδας.
Οποιοσδήποτε, για τη συνύπαρξη, εξαρτάται από φυσικούς πόρους που έχουν τραυματιστεί, καταστραφεί ή χαθεί (Δεν χρειάζεται να διαθέτετε ή να διαχειρίζεστε τον φυσικό πόρο για να υποβάλετε αξίωση σε αυτή την κατηγορία.)
Απώλεια κυβερνητικών εσόδων
Καθαρή απώλεια φόρων, δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, ενοικίων, τελών ή μετοχών καθαρής κερδοφορίας λόγω ζημίας, καταστροφής ή απώλειας ακινήτων, προσωπικών ειδών ή φυσικών πόρων Ομοσπονδιακές υπηρεσίες

Κράτη μέλη
Τοπικές κυβερνήσεις
Αυξημένες δημόσιες υπηρεσίες.
Καθαρό κόστος παροχής αυξημένων ή πρόσθετων δημόσιων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια ή μετά τις δραστηριότητες απομάκρυνσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από πυρκαγιά, ασφάλεια ή κινδύνους για την υγεία, που προκαλούνται από την απόρριψη πετρελαίου ή που μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην απόρριψη πετρελαιοκηλίδας.
Κράτη μέλη
Τοπικές κυβερνήσεις

Πηγές:
- General OPA Claims Requirements (USA Coast Guard). 
- Ν. 3393/2005 - Φ.Ε.Κ. : 242/Α`/4.10.2005 Κύρωση της Σύμβασης για την αστική ευθύνη για ζημία ρύπανσης από πετρέλαιο κίνησης,  


0 σχολια: