ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

12/09/2017

Μαύρες βάφτηκαν οι ακτές στον όρμο Σεληνίων της Σαλαμίνας μετά από τη μεγάλη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

ΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ- Στο 1,5 χλμ. πετρελαιοκηλίδα.
 
Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η ρύπανση εκτίνεται σε 1,5 χιλιόμετρο ακτογραμμής από το Ακρο Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκταση της βλάβης πιθανόν να αυξηθεί, καθώς το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεργεία δυτών προσπαθούσαν να στεγανοποιήσουν το δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε αποπλεύσει το πρωί της Κυριακής από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ επέβαιναν επί του πλοίου δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά έντεκα μέλη.

Οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την απομάκρυνση των πετρελαιοειδών και την πλήρη αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερος από ένας μήνας ώστε η περιοχή να επανέλθει στην κανονικότητα.

salamina-rupansi-3 Εικόνες-σοκ από τη ρύπανση στην Σαλαμίνα – Στο 1,5 χλμ. πετρελαιοκηλίδα salamina-rupansi-4 Εικόνες-σοκ από τη ρύπανση στην Σαλαμίνα – Στο 1,5 χλμ. πετρελαιοκηλίδα

Αντιδράσεις

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού Ρούλα Νανού και με τα ναυτεργατικά σωματεία ακριβώς για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα πλοία και αν αυτοί οι έλεγχοι είναι μόνο στα χαρτιά, απόδειξη το προχθεσινό ναυτικό ατύχημα. «Να σταματήσει να είναι η Σαλαμίνα εγκαταλελειμμένη.
Δεν γνωρίζουμε τι έλεγχοι γίνονται και αν γίνονται στα πλοία που αγκυροβολούν, αν φέρουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά τους, αν είναι ασφαλισμένα.
Η ζημιά που προκλήθηκε είναι τεράστια.
Ολα τα παραλιακά μαγαζιά έχουν κλείσει, η μυρωδιά του μαζούτ είναι ανυπόφορη.


salamina-rupansi-1 Εικόνες-σοκ από τη ρύπανση στην Σαλαμίνα – Στο 1,5 χλμ. πετρελαιοκηλίδαΠεριμένουμε να δούμε την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, όμως πέρα από αυτό ως δήμος θα κινηθούμε με αγωγές για αποζημιώσεις», λέει  η δήμαρχος Σαλαμίνας.

Το νησί είναι ενεργό τουριστικά όλο τον Σεπτέμβρη και έχοντας καλό σύμμαχο τον καιρό εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε Σαββατοκύριακο το επισκέπτονται.
Μεγάλη οικονομική πληγή θα υπάρξει και από τον καθιερωμένο εορτασμό των Σαλαμινίων στις 22 Σεπτεμβρίου για την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Διενεργείται προανάκριση από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ διορίστηκε πραγματογνώμονας προς εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του συμβάντος.

/////
Αναφορικά με την βύθιση του Δ/Ξ πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Ν. Πειραιά 11763, στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της ν. Αταλάντης και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, που έλαβε χώρα την 10-09-2017, γνωρίζεται ότι απογευματινές ώρες χθες, κατόπιν περιπολίας που διενήργησε στην περιοχή του συμβάντος αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελέγχου που ακολούθησε στη συνέχεια από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή (μαύρου χρώματος), σε διάφορα σημεία από το Άκρο Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας.
/////


0 σχολια: