ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

18/02/2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ...ΤΩΝ ΑΘΛΩΝ

Από την ημερίδα στο Μουσείο
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ
& ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
N.Π.Ι.Δ. – Έτος ίδρυσης 1979 - Αριθ. 2237 Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού
Αναπαύσεως 14 Α΄ - 190 02 Παιανία * E-mail:artcentr@otenet.gr * Τηλ.: 210-66.43.854 (& Fax) www.euarce.com * https://euarceblog.wixsite.com/euarcehttp://www.asbmh.pitt.edu/EUARCE%2DGREEK/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 16.02.2018
  
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ...ΤΩΝ ΑΘΛΩΝ
Παιδαγωγική ημερίδα διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών στο Εθνικό Αθλητικό Μουσείο «Ι. Φωκιανός», με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, σε εφαρμογή ενός πολύπτυχου προγράμματος σπουδών με θέμα την επιστημονική αντιμετώπιση των αθλητικών δράσεων των νέων σε συνάρτηση με την ιστορία, τη φυσιολογία και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οι μαθήτριες που πήραν μέρος στην ημερίδα περιόδευσαν τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου – ιστορικό φωτογραφικό υλικό, αυθεντικά ολυμπιακά, ευρωπαϊκά και βλκανικά μετάλλια μεγάλων μορφών του ελληνικού πρωταθλητισμού, διπλώματα και έντυπα ντοκουμέντα από τον 19ο αιώνα – παρακολουθώντας τη σπονδύλωση της ιστορικής διαδρομής του νεοελληνικού βίου όπως τον διαμόρφωσε η αγωνιστική άμιλλα, η ολυμπιακή ιδέα, η πνευματική άσκηση, η επιδίωξη του αγαθού, ο εθελοντισμός και η ανιδιοτέλεια στην κοινωνική και εθνική προσφορά.

Όλος ο πλούτος των εκθεμάτων του Μουσείου προήλθε από την προσωπική συλλογή του βετεράνου πρωταθλητή και ιστορικού του αθλητισμού Δημήτρη Μποντικούλη, ο οποίος επιμελήθηκε την ξενάγηση και μίλησε με θέμα την αφετηρία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των αθλητικών επιτευγμάτων στην πορεία του ιστορικού χρόνου μέσα στο πεδίο των εθνικών ανακατατάξεων αλλά και των διεθνών συνθηκών ολόκληρου του 20ού αιώνα.

Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, συγγραφέας και αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου αναλύοντας με ευσύνοπτο τρόπο τη συγκριτική σχέση βίου και άθλων, την ομηρική καταβολή τους και την εκπόρευσή τους από τη ψυχοφυσιολογία του λαϊκού ορμέμφυτου.


Από αριστερά, ο συγγραφέας Παύλος Κουτρουμπάς, ο Ειδ. Γραμματέας EUARCE Ανδρέας Μπεντάι, ο Ευάγγελος Ανδρέου, η εκπαιδευτικός Αθηνά Πουρνάρα και ο Δημήτρης Μποντικούλης

Η ομιλία του Ευάγγελου Ανδρέου
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
LINKS
http://www.biblionet.gr/author/104669/Παύλος_Κουτρουμπάς


0 σχολια: