ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

09/02/2018

Κατάργηση της θερινής ώρας ζητά το ΕΚ

 Υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας ψήφισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τον τομέα της γεωργίας ακόμη και στην οδική ασφάλεια.

Ειδικότερα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθές 8 Φεβρουαρίου, οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν τον τερματισμό της αλλαγής ώρας στην ΕΕ, που διενεργείται δύο φορές το χρόνο.
Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, θα επιτρέψει στην ΕΕ να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, εάν κριθεί απαραίτητο.

Αρχής γενομένης από το 1976, η θερινή ώρα επιφέρει την ευθυγράμμιση των ωρών εργασίας με το ηλιακό φως.
Μια ευθυγράμμιση που επέτρεψε, ειδικά κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, να περιοριστεί η «σπατάλη φωτός» και ως εκ τούτου να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
Στη συνέχεια, το επιχείρημα αυτό αμφισβητήθηκε, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αντιστάθμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η αλλαγή των ρολογιών στην υγεία, τη γεωργία, ακόμη και στην οδική ασφάλεια.
«Σήμερα, μελέτες καταδεικνύουν σαφή αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ή των διαταραχών ύπνου, όταν αλλάζει η ώρα», ο αντίκτυπος στους βιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπου δικαιολογεί, επίσης, μια επανεξέταση του συστήματος.
«Το 20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από την επίδραση της αλλαγής ώρας»,
Μεταξύ των αρνητικών συνεπειών που προκλήθηκαν από την αλλαγή ώρας, αναφέρεται, ακόμη, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού, καθώς και της κατάθλιψης.
«Όλες αυτές οι έμμεσες συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν δημοσιονομική επίπτωση περίπου 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».
Πλέον είναι η σειρά της Επιτροπής να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.


0 σχολια: