ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

19/03/2019

Αν στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές ακολουθηθεί η διαδικασία της συναλλαγής με αντίκρισμα την «καρέκλα», τότε Φασκελο-κουκούλωστα !

Κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει περίεργες περιπτώσεις συναλλαγών στα διάφορα επίπεδα άσκησης της πολιτικής/δημοτικής εξουσίας.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής  με τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, τον γνωστό πλέον με το όνομα «Κλεισθένης» ( Το ΦΕΚ του νέου εκλογικού νόμου 4555/2018 ---- ΕΔΩ ), φέρνει αναταράξεις στις μέχρι σήμερα γνωστές εκλογικές διαδικασίες για την δημοτική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Στην αυτοδιοικητική πρακτική, φρονώ ότι  η απλή αναλογική, θα φέρει τριγμούς στην αυτοδυναμία και θα οδηγήσει με ακρίβεια στην
υποχρεωτική ανάπτυξη συνεργασιών, συνεργειών, συμφωνιών,ισορροπιών.
Η είσοδος στο δημοτικό συμβούλιο όλων των παρατάξεων ανάλογα με το εκλογικό τους ποσοστό σπανίως θα οδηγήσει σε αυτοδυναμίες

Είναι άραγε καλό ή κακό αυτό που θα μας συμβεί;

Ας δούμε λοιπόν τις βασικές αλλαγές που φέρνει αυτός ο εκλογικός νόμος:

Η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι καθοριστικής σημασίας διότι τότε εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. 
Ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει ο κάθε συνδυασμός κατά την πρώτη Κυριακή, θα πάρει και το αντίστοιχο ποσοστό εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, κι αυτό δεν αλλάζει την δεύτερη Κυριακή.
Επομένως, αυτό που θα πρέπει να έχει πλέον στο νου του ο ψηφοφόρος είναι ότι την πρώτη Κυριακή θα εκλέξει το δημοτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου δεν αλλάζει από το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.

Την δεύτερη Κυριακή στην εκλογική μάχη θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι κατά την πρώτη Κυριακή πήραν την 1η και την 2η θέση.

Όποιος πάρει την πρώτη θέση κατά την εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής θα είναι ο/η δήμαρχος για την επόμενη τετραετία.

Με αυτό το εκλογικό σύστημα είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.
Επομένως ο/η δήμαρχος, είναι πλέον βέβαιο ότι «δεν θα ελέγχει» την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου!


Αν, λοιπόν, δεν υπάρξει αυτοδυναμία κατά την πρώτη Κυριακή και αφού ο δήμαρχος που θα εκλεγεί δεν θα έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, τότε προκειμένου να υπάρξει δημοτική διακυβέρνηση, θα πρέπει να διαμορφωθούν συνεργασίες μεταξύ των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία του νέου νόμου είναι το ότι διαχωρίζεται πλέον η εκλογή του δημοτικού συμβουλίου από την εκλογή των τοπικών συμβουλίων.
Σε άλλη κάλπη και με άλλο ψηφοδέλτιο θα ψηφίζει ο ψηφοφόρος για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους και σε άλλη κάλπη και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα ψηφίζει για το τοπικό συμβούλιο της κοινότητάς του.

Αυτό σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίσει τον δήμαρχο της αρέσκειάς του και διαφορετικό τοπικό συμβούλιο ή πρόεδρο της κοινότητας που θα είναι της αρέσκειάς του.

Οι παραπάνω σημαντικές αλλαγές του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση δημιουργούν καινούργια δεδομένα, Γι’ αυτό και ο ψηφοφόρος, ο οποίος στην ουσία καθορίζει τις εξελίξεις, αν θέλει να κυβερνηθεί αποτελεσματικά, θα πρέπει να σκεφθεί πολύ προσεκτικά ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι που θα αναμετρηθούν με την δική του εντολή κατά την δεύτερη Κυριακή.
Δεν μένει παρά να αποδειχθεί αν οι αιρετοί που θα το υπηρετήσουν είναι αρκετά ώριμοι, ώστε να αξιοποιήσουν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν  για συνεργασίες, συναινέσεις για μία αποτελεσματική τοπική διακυβέρνηση.

Αν εσείς λοιπόν κάνετε την σωστή επιλογή, τότε δεν θα υπάρξουν περιθώρια για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι !



0 σχολια: