Ποια τα μέχρι το σήμερα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων;

Οι ακτές αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και είναι αυτές που δέχονται και τις πλέον έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες όπως η ταυτότητα κάθε ακτής, η περιγραφή της τοποθεσίας, τα όριά της, τα σημεία δειγματοληψίας, καθώς και τις περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται ... μπορείτε να βρείτε επιλέγοντας τον αντίστοιχο Σύνδεσμο (Link) :
Μερικές γενικές πληροφορίες:
- Η Ελλάδα από το 1990 παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, αρχικά σε εφαρμογή της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ και εν συνεχεία με βάση τις προβλέψεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
- Με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε ότι η κολυμβητική περίοδος διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου.
- Tα αποτελέσματά κάθε ελέγχου καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Βασική αρχή της Οδηγίας 2006/7 της ΕΚ αποτελεί κυρίως η αντιστοίχιση ενός και μόνο αντιπροσωπευτικού σημείου παρακολούθησης σε κάθε ακτή κολύμβησης.
Σύμφωνα με την αρχή αυτή, στην ακτή που παρακολουθούνταν περισσότερα του ενός σημεία δειγματοληψίας, πλέον θα παρακολουθείται ένα αντιπροσωπευτικό σημείο.
- Σε κάθε σημείο δειγματοληψίας θα λαμβάνονται κατ’ ελάχιστον 6 δείγματα, ένα προκαταρκτικό (πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου) και τα υπόλοιπα δείγματα να είναι κατανεμημένα εντός της κολυμβητικής περιόδου, και σε κάθε περίπτωση, το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληψιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 31 ημέρες
- Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάζονται και ελέγχονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ, ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες:
- Τις Μικροβιολογικές: ( “Escherichiacoli” και “Εντερόκοκκοι”), και τις
- Οπτικά Παρακολουθούμενες:( κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα).
Πηγή:Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. (τελευταίο έτος αναφοράς 2014)
0 σχολια:
Δημοσίευση σχολίου