ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

21/03/2021

25η Μαρτίου 1821- Πορτρέτα των επαναστατών που αποτύπωσε ο φιλέλληνας Βαυαρός λοχαγός Κρατσάιζεν κατά τον ένα χρόνο της παραμονής του στην Ελλάδα.

Οι προσωπογραφίες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεωργίου Καραϊσκάκη,του Μακρυγιάννη και τόσων άλλων που πρωτοείδαμε στα σχολικά μας βιβλία είναι δικά του έργα. 

Χάρη στα σχέδια του φιλέλληνα Βαυαρού λοχαγού Κρατσάιζεν που ήρθε στην Ελλάδα το 1826, διασώθηκαν οι θρυλικές μορφές των αγωνιστών του ’21. 


Ο Κρατσάιζεν πρόλαβε να επισκεφθεί μέσα σε λίγο καιρό όλα τα στρατόπεδα που ήταν συγκεντρωμένοι οι ήρωες του ’21. Από το σύνολο των σχεδίων του λείπουν ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Παπαφλέσσας, διότι είχαν χαθεί πριν από τον ερχομό του στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο ημιτελές σχέδιο είναι εκείνο του Καραϊσκάκη, που τον είδε λίγο πριν από τον θάνατό του στο Φάληρο. 

Σχεδίαζε τους πολεμιστές εκ του φυσικού με μολύβι σε χαρτί και αργότερα τους έβαζε να υπογράψουν τα έργα του.


Επισκέφθηκε την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, το Ναύπλιο, την Αίγινα, τον Πόρο, την Τροιζήνα, τα Αμπελάκια Σαλαμίνας, την Αθήνα και την Κόρινθο.


Το 1827 τα πήρε μαζί του, επιστρέφοντας στην πατρίδα του. Από το 1828 μέχρι και το 1831 έκανε τις λιθογραφίες τους στο Μόναχο και έτσι κυκλοφόρησαν σε πολλά αντίτυπα. 

Για 100 χρόνια, τα αυθεντικά σχέδια του Κρατσάιζεν παρέμειναν στην αφάνεια, καθώς τα είχαν -ευτυχώς- διαφυλάξει οι κληρονόμοι του.


Τα λιθογραφήματα του Κράτσαϊζεν πουλήθηκαν στην Πινακοθήκη το 1926 αντί 200.00 δραχμών, μαζί με προσωπικά του αντικείμενα, μια φωτογραφία του και ένα σελάχι του Πλαπούτα.


Οι λιθογραφίες του βρίσκονται σήμερα στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα.


Τα πορτρέτα [πηγή]που κυκλοφόρησαν σε λιθογραφίες είναι αυτά των:



0 σχολια: