ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

19/09/2021

Κάτω στον Πειραιά, μια συναρπαστική γειτονιά

Ένα αεράκι δημιουργικότητας και πρωτοπορίας πνέει στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Μεγάλου Λιμανιού καθώς οι έρημες αποθήκες ξαναζωντανεύουν και η περιοχή μετατρέπεται σε κόμβο τέχνης διεθνούς βεληνεκούς ενώ συγκεντρώνει και άλλες δραστηριότητες. 



Πώς παρουσιάζουν αυτή την έξαρση οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης»;

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, η Ρετσίνα, η πειραιώτικη γειτονιά, που εκτείνεται μερικά στενά πάνω από το λιμάνι, και η οποία πήρε το όνομά της από την κλωστοϋφαντουργία των αδελφών Ρετσίνα, τις νύχτες έμοιαζε στοιχειωμένη. 

Στην άλλοτε βιομηχανική ζώνη του Πειραιά υπήρχαν κάποτε εργοστάσια και αποθήκες εμπορευμάτων, οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε σιδεράδικα και συνεργεία αυτοκινήτων, που δούλευαν με το φως της ημέρας. Μόλις έπεφτε το σκοτάδι οι δρόμοι ερήμωναν. 

Ολα άλλαξαν, όμως, πρόσφατα η φήμη της Πολυδεύκους πέρασε τον Ατλαντικό και άρχισε να κάνει τον γύρο του κόσμου, χάρη σε ένα ενθουσιώδες αφιέρωμα της Τζιζέλα Γουίλιαμς στους New York Times. 

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος βρέθηκε στην Πολυδεύκους ένα «εξαιρετικά καυτό βράδυ του Ιουλίου» μαζί με πλήθος κόσμου, που έπινε κρασί, με αφορμή τα εγκαίνια μιας έκθεσης στην γκαλερί Rodeo. Γοητευμένη, γράφει ότι το νυχτερινό «σκηνικό με τα εγκαταλειμμένα κτίρια» της θύμισε το «Μετά τα Μεσάνυχτα» ( 1985). «Αποπνέει την αίγλη της εποχής του», όπως και το αριστούργημα που γύρισε ο Μάρτιν Σκορσέζε στο SoHo του Μανχάταν, γράφει η Γουίλιαμς.

Η Τζιζέλα Γουίλιαμς γνώρισε επίσης την Σουζάνα Λασκαρίδη, η οικογένεια της οποίας έχει τη ναυτιλιακή εταιρεία Λασκαρίδη με παλιές ρίζες στον Πειραιά. Τόσο το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, που ιδρύθηκε το 2007, όσο και το Blue Cycle, ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής Οικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, με ευθύνη της Σουζάνας Λασκαρίδη, έχουν επίσης έδρα τους το λιμάνι του Πειραιά.

H Σουζάνα Λασκαρίδη ξενάγησε την Τζιζέλα Γουίλιαμς στις εγκαταστάσεις του Blue Cycle, που στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστασιακό συγκρότημα, το οποίο μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ανήκε στην Εταιρεία Φυσικού Αερίου Πειραιώς, στην οδό Παπαστράτου 11, πέντε λεπτά μακριά από τις γκαλερί και το wine bar της Πολυδεύκους. Τα πλαστικά απορρίμματα τα οποία συλλέγονται από το Αιγαίο, αλλά και από εργοστάσια ναυτιλίας και αλιείας της περιοχής, μετατρέπονται σε νήματα ή πέλετ, που η εταιρεία χρησιμοποιεί ως υλικά για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων, από κεραμίδια σε στιλ terazzo μέχρι μοντέρνα έπιπλα εξωτερικού χώρου. 

«Θα ήθελα πολύ να δείξω ότι αυτό το μοντέλο κυκλικής οικονομίας μπορεί να λειτουργήσει και να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη της καινοτομίας», είπε η Σουζάνα Λασκαρίδου στους New York Times. 

Στο κεντρικό εργαστήριο, έδειξε στην αμερικανίδα δημοσιογράφο έναν τεράστιο ρομποτικό βραχίονα με έκταση μεγαλύτερη από 2,5 μ., που δημιουργήθηκε από τους έλληνες designers του γραφείου The New Raw με έδρα το Ρότερνταμ. Στεκόταν ακίνητος πίσω από μια γυάλινη προθήκη, έτοιμος να μετατρέψει τα πλαστικά δίχτυα, που συγκεντρώθηκαν από ένα κοντινό λιμάνι, σε ένα φουτουριστικό βάζο ή μια ξαπλώστρα – γλυπτό. 


«Εκείνο το βράδυ, το μέλλον του Πειραιά φαινόταν γεμάτο αισιοδοξία και δημιουργικές δυνατότητες», γράφει κλείνοντας το άρθρο της η Γουίλιαμς. Και είναι πράγματι θαυμάσιο να σκέφτεσαι ότι ένας τόπος που γνώρισε κάποτε τον οργασμό της δημιουργίας αποκτά και πάλι νέα δυναμική. 

Πηγή: Protagon.gr



0 σχολια: