ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/09/2014

Μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις κοντά στη στεριά θα καταλαμβάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες (Νέος Νόμος για τις Υδατοκαλλιέργειες !)

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση από τα κόμματα του κοινοβουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το οποίο η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποσπά την αποδοχή της πλειοψηφίας της Βουλής μέσα σε δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Από την πρώτη στιγμή της συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, ήταν ανοικτός σε κάθε ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση από τους βουλευτές και τους αρμόδιους φορείς που θα βελτίωναν το περιεχόμενό του.
Αποτέλεσμα του ειλικρινούς αυτού διαλόγου ήταν η αποδοχή από τον Υπουργό, σημαντικού αριθμού νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, καθώς και αρμόδιοι φορείς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Προϊόν αυτής της διαβούλευσης που έγινε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια είναι ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και οι διατάξεις που θέτουν σε νέες βάσεις, την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.
Τα ανωτέρω αποτελούν απόσπασμα δελτίου τύπου του αρμόδιου Υπουργείου Α.Α.Τ. που έχει αναρτηθεί στη διαδρομή http://www.minagric.gr/
Τι προβλέπει ο νόμος
  • Οι ιχθυοκαλλιέργειες θα καταλαμβάνουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις κοντά στη στεριά.
  • Προβλέπεται η παραχώρηση της χρήσης θαλάσσιων υδάτινων και λιμναίων εκτάσεων, για 20 και 15 χρόνια αντίστοιχα για την ίδρυση και μετεγκατάσταση πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με μίσθωση που θα καθοριστεί κατά περίπτωση με υπουργικές αποφάσεις.
  • Η παραχώρηση προβλέπεται να γίνει με μοριοδότηση και με κριτήριο το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης.
  • Σε περιπτώσεις «πρωτότυπης καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών» με «βάση τα δεδομένα της τεχνολογίας, της μεθόδου και του είδους της καλλιέργειας», η παραχώρηση θα γίνεται χωρίς αντάλλαγμα.
  • Στο πού θα γίνουν οι «επενδύσεις» δεν υπάρχει κανένας σαφής περιορισμός.
  • Μάλιστα, για να αποφύγουν τυχόν εμπόδια από κατά τόπους λαϊκές αντιδράσεις για την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, μετατρέπουν την Τοπική Διοίκηση (δήμους, Περιφέρειες) που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση σε αυτές τις περιπτώσεις, σε «γνωμοδοτικά όργανα».
  • Οι αποφάσεις για εγκαταστάσεις θα βγαίνουν από το υπουργείο.
  • Στο άρθρο 27 δίδεται  «ασυλία» φωτογραφικά για τις μεγάλες μονάδες υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν χωρίς άδεια, καθώς τους δίνεται το περιθώριο να «ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους».
 


0 σχολια: