ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

15/01/2021

5G … Τι ακριβώς είναι και τι πρέπει να ξέρουμε !!

Το 5G αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, φέρνοντας υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, μεγαλύτερο bandwith και πολύ χαμηλή καθυστέρηση, ώστε «ευαίσθητες» συσκευές, όπως τα τηλεχειριστήρια συσκευών και βιντεοπαιχνιδιών, να έχουν άμεση απόκριση. 

Η μέση ταχύτητα του δικτύου 5G κυμαίνεται από 150-200Mbps, ενώ  η μέγιστη θα φτάνει τα 1Gbps.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούμε να «κατεβάσουμε» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά, ενώ σε δίκτυο 4G ο αντίστοιχος χρόνος είναι 15 λεπτά. Το 5G αναμένεται να συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ηλεκτρονικής υγείας (τηλεϊατρική, απομακρυσμένη παρακολούθηση, τηλεχειρουργική).

Η διαφορά του με τις προηγούμενες τεχνολογίες είναι ότι το 5G αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη στα πρότυπα τηλεπικοινωνιών, και για να έχει αυξημένη απόδοση, το 5G θα επεκτείνεται σε υψηλότερες συχνότητες, 

 Σε αυτές τις υψηλότερες συχνότητες, τα δίκτυα 5G χρησιμοποιούν μεγαλύτερο αριθμό βάσεων και συνδεδεμένων αντικειμένων. 

 Το 5G χρησιμοποιεί κεραίες νέου τύπου (beam-forming antennas) για να εστιάσει τα σήματα πιο αποτελεσματικά προς τη συσκευή που χρησιμοποιείται.

Η ακτινοβολία από την έκθεση σε κεραίες 5G είναι στα 3.5GHz περίπου και είναι παρεμφερής με αυτή από τις υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία αρνητική επίδραση στην δημόσια υγεία δεν συνδέεται με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική έκθεση ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη Ιονίζουσα ραδιενέργεια  (ICNIRP) ανακοίνωσε ότι δε βρήκε κανένα στοιχείο το οποίο να υποδηλώνει πως οι τεχνολογίες 5G αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. 

Η κυβερνοασφάλεια του 5G χρειάζεται κάποιες σημαντικές βελτιώσεις, για να αποφευχθούν κίνδυνοι εισβολής. Η ανησυχία προκύπτει τόσο από το ίδιο το δίκτυο, όσο και από τις συσκευές που συνδέονται με 5G. Η τεράστια ταχύτητά του αλλά και ο όγκος δεδομένων που μεταφέρει θέτει ψηλά τον πήχη της «θωράκισης» για τις ομάδες προστασίας από χάκερ.

Ακόμα, το γεγονός ότι χάρη στο 5G θα μπορούν να συνδέονται εκατομμύρια συσκευές με διάφορα επίπεδα ασφαλείας (έξυπνες τηλεοράσεις, κλειδαριές, ψυγεία, ηχεία κ.α.), ο κίνδυνος για «κενά» ασφάλειας αυξάνεται και οι παραβιάσεις ενδέχεται να είναι ανεξέλεγκτες. 

Σχετικά με την υγεία στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το 5G, γι’ αυτό όταν κοιτάζετε πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε την υπεράσπιση απόψεων και την αμερόληπτη αξιολόγηση της έρευνας. Μια αμερόληπτη αξιολόγηση ξεκινά χωρίς προκαταρκτικά συμπεράσματα, εξετάζει όλες τις σχετικές έρευνες, τις αξιολογεί για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους και εξάγει συμπεράσματα βάσει αυτής της αξιολόγησης.
Πηγή: ΕΔΩ



0 σχολια: