ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

26/04/2010

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 2,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

 Tο οικονομικό μοντέλο της Ελληνικής οικονομίας με το δημόσιο λογιστικό τομέα περίπου στο 40% του ΑΕΠ και με το κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου στα δύο τρίτα  του μέσου όρου των κορυφαίων οικονομιών της ευρωζώνης, έφεραν 2,2 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας και του υπόλοιπους σε απόγνωση.
O ένας στους 3 φτωχούς είναι πάνω από 65 ετών, με τους συνταξιούχους να υποφέρουν περισσότερο ανάμεσα στα χαμηλά εισοδήματα.

H ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 4,0% ετησίως μεταξύ των ετών 2003 και 2007, γεγονός που οφείλεται εν μέρει σε υποδομές και δαπάνες που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, και εν μέρει με την αύξηση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων, και συρρικνώθηκε το 2009 κατά 2,5%, αφού μπήκε σε ύφεση απόρροια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
H αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού που προκαλείται κυρίως από τις αυξημένες δαπάνες της λειτουργίας, τα σκάνδαλα, την πτώση των εισοδημάτων του κράτους και την έλλειψη ανάπτυξης, είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραβιάσει τα κριτήρια και τους κανόνες ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμφώνου Σταθερότητας.
O τουρισμός προσφέρει  το 15% στο ΑΕΠ,  θα μπορεί ακόμα να το προσφέρει ;;
H ποντοπόρος ναυτιλία το 7% και ή ακτοπλοΐα το 3.5%,  θα συνεχίσουν κι αυτές ;;
Στο 17,5% παραδέχτηκε ότι ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας ο υπουργός Απασχόλησης, με τους μετανάστες να αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο (1/5)του εργατικού δυναμικού, κυρίως στον τομέα των γεωργικών και ανειδίκευτες θέσεις εργασίας.
H Ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της ΕΕ και των διεθνών δανειστών(διεθνών κερδοσκόπων) αποφάσισε να εφαρμόζει ένα επί πλέον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει μείωση κρατικών δαπανών, μείωση του μεγέθους στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, στη μεταρρύθμιση του εργατικού δυναμικού και του συστήματος συνταξιοδότησης.
Oι επεμβάσεις αυτές προβλέπεται ότι θα φέρουν πονοκέφαλο στην η κυβέρνηση και αδυναμία να περάσει τα αναγκαία μέτρα μεταρρυθμίσεων, και μάλιστα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας και το ευρύ κοινό.
Mήπως, η επιβολή και νέων μέτρων από το ΝΔΤ, πέρα από τα μέτρα λιτότητας που ήδη έχουν επιβληθεί καθώς και η συνεχιζόμενη κοινωνική αναταραχή, οδηγήσουν σε ταραχές και βία ;;
Kοντολογίς, μήπως και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» μην υποκρύπτει την έμμεση απαλλαγή του κράτους από την καταβολή των οικονομικών πόρων και χορηγήσεων προς τους ΟΤΑ, με την έντεχνη μετάθεση τους στην πλάτη των δημοτών ;;.
Λέω μήπως ;; !!!
[ dispraise ]



Υπενθύμιση.



0 σχολια: