ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/04/2010

Μετά το Χριστός Ανέστη ... Νεκροί και τραυματίες από βεγγαλικά

«Τρία άτομα σκοτώθηκαν και Πέντε τραυματίστηκαν από βεγγαλικά σε Σαντορίνη, Άργος, Μεσσηνία».

Τρεις νεκροί -σε Ηράκλειο, Μεσσηνία και Σαντορίνη- είναι ο τραγικός απολογισμός του έθιμου των βεγγαλικών.
Ένα 17χρονο παιδί σκοτώθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν εξερράγη στα χέρια του μια αυτοσχέδια ρουκέτα την οποία περιεργαζόταν στην αυλή του σπιτιού του.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, στο Μοσχοχώρι Μεσσηνίας, ένας 25χρονος μετέφερε με το αυτοκίνητό του ποσότητα βεγγαλικών, αλλά και αυτοσχέδια μπαλόνια με οξυγόνο, για την Ανάσταση. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προκλήθηκε έκρηξη και το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα ο νεαρός να βρει τραγικό θάνατο.
Στη Σαντορίνη, σημειώθηκε έκρηξη σε δύο αποθήκες την ώρα που νεαροί κατασκεύαζαν αυτοσχέδια βεγγαλικά. Αποτέλεσμα ήταν ένα νέο παιδί να σκοτωθεί και δύο να τραυματισθούν σοβαρά στο μάτι και στο χέρι και να μεταφερθούν αργά τη νύχτα της Ανάστασης στην Αθήνα.
Συνολικά, πέντε ανήλικοι τραυματίσθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας την ώρα που κατασκεύαζαν ή προσπαθούσαν να ανάψουν αυτοσχέδιο βεγγαλικό. Πιο σοβαρά, ένας 16χρονος από το Άργος και ένας 15χρονος από την Κεφαλονιά, που έχασε τα δάχτυλα του χεριού του. Βαριές κακώσεις στα χέρια υπέστη κι ένας 35χρονος στην Κόρινθο.
Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, σε γλέντι στα Γιαννιτσά, ένας 48χρονος, στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει την καραμπίνα του, τραυμάτισε θανάσιμα τον 43χρονο ξαδελφό του, καθώς το όπλο του εκπυρσοκρότησε.
Τι έμεινε στην ψυχή μου από τις άγιες τούτες μέρες ,Ιδέα δεν έχω, στην εκκλησία που γιόρτασα την Ανάσταση για παράδειγμα, έμειναν κάτι τσαλαπατημένες πικροδάφνες σε όλο το μήκος του κήπου της εκκλησίας, δεν άντεξαν τον πόλεμο των βεγγαλικών της Ανάστασης, ούτε αυτές ούτε τα αυτιά μας.
Έτρεχε ο κόσμος να κρυφτεί άλλοι μέσα στον ναό κι άλλοι στις εξωτερικές εσοχές της εκκλησίας για να γλιτώσουν από τα πυρομαχικά της Λαμπρής, που άρχισαν να ρίχνουν με το Χριστός Ανέστη μια παρέα νεαρών, παρατεταγμένοι ακριβώς απέναντι από την εξέδρα της εκκλησίας.
Αυτοί έδωσαν το σύνθημα της Ανάστασης, αφού οι ψαλμωδίες είχαν χαθεί μέσα στον εκρηκτικό θόρυβο της νύχτας.
Με τα πρώτα βεγγαλικά, ο κόσμος άρχισε να σταυροκοπιέται για να γιορτάσει κι απ’ την άλλη για να σωθεί....
[ dispraise ]


0 σχολια: