ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

14/12/2018

Οδηγίες ΕΦΕΤ για τα Χριστούγεννα-Τι να προσέξετε στην αγορά τροφίμων

Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων


Οδηγίες προς τους καταναλωτές ενόψει των Εορτών αλλά και εντατικότερους ελέγχους από τον ΕΦΕΤ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουμε.

Για το κρέας, για το κυνήγι, για τα γαλακτοκομικά γενικά, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:
Να αγοράζουν τρόφιμα από
αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Να αγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος που επιλέγουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων (π.χ. σφάγια πουλερικών), μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες (προθήκες-ψυγεία) και όχι τεμάχια κρέατος που βρίσκονται εκτός ψυγείου κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του καταστήματος.

Η διατροφή κατά την εορταστική περίοδο πρέπει στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.
Όταν πραγματοποιούν αγορές τροφίμων, να αγοράζουν τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και να τα τοποθετούν το συντομότερο δυνατόν στο οικιακό ψυγείο ή στην οικιακή κατάψυξη.
Να πραγματοποιούν, πριν από το μαγείρεμα, πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος, κατά προτίμηση εντός ψυγείου.
Στα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων (αγορές, σούπερ μάρκετ), προτείνεται ο διαχωρισμός σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).
Έτσι, αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.
Προτείνεται, επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονται τελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετούνται το συντομότερο δυνατό και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σε συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο.
Τέλος, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717 για καταγγελίες.

Αναλυτικές οδηγίες του ΕΦΕΤ, ανάλογα με την κατηγορία των τροφίμων δείτε το αρχείο του ΕΦΕΤ:


0 σχολια: