Ημέρα μνήμης στην Ιαπωνία για τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου 2011, ύστερα από τσουνάμι.
Μαύρη επέτειος, 11 Μαρτίου 2011, 14.46μμ.
Ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία της Ιαπωνίας προκαλεί λίγο αργότερα τσουνάμι ύψους 10 μέτρων, το οποίο σαρώνει στο πέρασμά του την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα παρουσιάζει αμέσως σοβαρές ζημιές και διαρροή ραδιενέργειας, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσέρνομπιλ.
Περίπου 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Υπέρογκες δαπάνες αποκατάστασης
Η Ιαπωνία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει μέχρι σήμερα το σοκ από την πυρηνική καταστροφή.Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αποκατάσταση των ζημιών θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.
Η εταιρία διαχείρισης του σταθμού της Φουκουσίμα ΤΕPCO σε ανακοίνωσή της το Νοέμβριο του 2012 ανέφερε οτι αποκατάσταση και αποζημιώσεις των θυμάτων θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 97 δισ. ευρώ.
Επικίνδυνες εργασίες
Ήδη από τον Απρίλιο του 2011 είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για την εξουδετέρωση της ραδιενέργειας από τοίχους και σκεπές σχολείων και στη συνέχεια είχαν επεκταθεί και σε άλλα κτίρια της περιοχής.Δύο χρόνια μετά εξακολουθούν να εντοπίζονται ραδιενεργά υπολείμματα.
Ερωτήματα για την πολιτική διαχείριση
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντο Άμπε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το Δεκέμβριο του 2012, είχε χαρακτηρίσει την πυρηνική καταστροφή ως «πρωτοφανή πρόκληση» για τη χώρα.Παράλληλα είχε δηλώσει πως η κατάσταση είναι «υπό έλεχγο».
Ωστόσο οι κατηγορίες για καθυστερήσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και κακούς χειρισμούς είναι ακόμη έντονες.
Απονομή ευθυνών
Τα πορίσματα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε για τη Φουκουσίμα ήρθαν σαν κεραυνός.Σύμφωνα με τις έρευνες, η TEPCO αμέσως μετά την έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό όχι μόνο εμπόδισε την έναρξη των ερευνών αλλά συνέβαλε και στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης αποσιωπώντας ή αλλοιώνοντας στοιχεία σχετικά με την πραγματική έκταση των ζημιών.
Ραδιενεργά απόβλητα
Τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων σε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης στην επαρχία της Φουκουσίμα.Μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται ακόμη υψηλές τιμές ραδιενέργειας.
Η ΤΕPCO μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μίας τέτοιας καταστροφής.
Υψηλά ποσοστά καρκίνου
Ένα βρέφος την ώρα εξέτασης στο θυρεοειδή αδένα για καρκίνο, σε νοσοκομειακή μονάδα 50 χλμ. από τη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.Πριν από μερικές εβδομάδες o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των περιστατικών καρκίνου στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια.
Παίζοντας με τους μετρητές ραδιενέργειας
Σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας, κυρίως περιμετρικά της Φουκουσίμα, υπάρχουν ακόμη ίχνη μόλυνσης από ραδιενέργεια.Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι καθημερινές μετρήσεις ξεπερνούν τα ημερήσια επιτρεπτά όρια.
Παντού μπορεί κανείς να εντοπίσει μετρητές ραδιενέργειας.
Όπως αυτόν της φωτογραφίας, σε μία παιδική χαρά.
0 σχολια:
Post a Comment