ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

06/03/2013

Δεκαεννιά χρόνια χωρίς την Μελίνα.

Δεκαεννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη, μια σπουδαία φυσιογνωμία του πολιτισμού και της τέχνης. 

Καταβεβλημένη από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994.
Ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, με οράματα που την ανέβαζαν πάντα ψηλότερα στα μάτια όλου του κόσμου.
Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1994.

Χαραγμένη στη μνήμη έχει μείνει η «εκστρατεία» που ξεκίνησε για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.


Μια άλλη πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη ήταν η καθιέρωση της έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης. 
Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πόλη συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την χορήγηση σε κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα βραβείου προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, βραβείο ύψους 1,5 εκατομ. Ευρώ σε αντικατάσταση της επιχορήγησης που δινόταν μέχρι τότε.
Έκτοτε, η πρωτοβουλία αυτή έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει.

Επίσης στην μνήμη της το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, θεσπίστηκε το χρηματικό «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού της προηγούμενης θεατρικής περιόδου.
Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία θα παραδώσει στην επόμενη βραβευθείσα.

«Ο άνθρωπος πεθαίνει μόνο όταν οι ζωντανοί δεν τον μελετούν και δεν τον αναφέρουν ποτέ».


0 σχολια: