ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/04/2016

Το περιεχόμενο του φάκελου υποψηφιότητας της Σαλαμίνας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και η απόφαση της Επιτροπής για την απόρριψη του.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής που απαιτούνταν για να εξασφαλίσει μία πόλη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν :
  1. Η συνεισφορά στην μακροπρόθεσμη πολιτιστική στρατηγική.
  2. Η ευρωπαϊκή διάσταση.
  3. Το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
  4. Η ικανότητα υλοποίησης.
  5. Η προβολή.
  6. Η διοίκηση.
Και τα 6 κριτήρια είχαν την ίδια βαρύτητα για την επιλογή!

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκριναν ότι η πρόταση της Σαλαμίνας , ήταν ανεπαρκής και υπολείπονταν των απαιτήσεων.

( Ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγγλική γλώσσα σε μορφή pdf και ειδικότερα το σκεπτικό που αφορά την Σαλαμίνα, σε ελεύθερη μετάφραση όπως αυτή περιγράφεται  στην σελίδα 22 της απόφασης ......... ΕΔΩ)

Σαλαμίνα
  • Η πρόταση της Σαλαμίνας είχε ως βασικό τίτλο της «Πολιτισμός, η ψυχή της Κοινωνίας».
    Κύριος μακροπρόθεσμος στόχος του ήταν να κινητοποιήσει παράγοντες όπως ο πολιτισμός στα νησιά με ιστορικό υπόβαθρο για να πυροδοτήσει την ανασυγκρότηση τους σε όλα τα επίπεδα.
    Ο βασικός στόχος ήταν  να αναδειχθεί και πάλι η ιστορική ταυτότητα του νησιού και να δείξει στους Ευρωπαίους τα Ελληνικά ιδεώδη που αφορούν τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον αυτοπροσδιορισμό κ.λπ.
  • Το προτεινόμενο πρόγραμμα αναφέρονταν στην αρχαία ελληνική τραγωδία βασιζόμενο  στις έξι (6) πράξεις της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας:
    Τον Μύθο, το Ήθος, την Διάνοια, την Λέξη, το Μέλος και την  Όψη.
  • Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ανερχόταν σε € 12εκ εκ των οποίων μόνο τα € 7εκ θα  διέθεταν  για τις δαπάνες του προγράμματος.
    Δεν υπήρχε  καμία επίσημη πολιτιστική στρατηγική, ωστόσο ο φάκελος καθόριζε ένα ευρύ τρόπο με διακυμάνσεις στις δραστηριότητες του, με στόχο την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Σαλαμίνας. Αυτό ωστόσο  θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν τελικά επιλεγόταν η Σαλαμίνα ως ΠΠΕ.
  • Η παρουσίαση του φακέλου,  βασίζονταν εμφατικά κυρίως στην ναυμαχία της Σαλαμίνας (για την οποία υπάρχουν σχετικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην μνήμη αυτής της μάχης), και στη λαογραφία της κλασικής Αρχαίας  Ελλάδας.Τα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν ότι όλα αυτά θα έπρεπε να εκφράζονταν πιο ισορροπημένα σε σχέση με σύγχρονων τρόπο των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών παραγωγών και εκδηλώσεων.
  • Το πρόγραμμα υπολειπόταν στον τρόπο που θα συνέβαλε στην αύξηση της κατανόησης και της συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας των πολιτισμών στην Ευρώπη στους κατοίκους της περιοχής.
    Τα μέλη της Επιτροπής έδειξα ενδιαφέρον να μάθουν για την ικανότητα υλοποίησης του προγράμματος και την δυνατότητα της Σαλαμίνας να φιλοξενήσει τους επισκέπτες κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του ECOC 2021. Ο σχεδιασμός σε αυτό το στάδιο ήταν αναγκαστικά περιορισμένος.
  • Συνολικά, η ευρωπαϊκή διάσταση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με λίγες συγκεκριμένες συνδέσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    Στην πρόταση δεν γίνεται σαφές με ποιο τρόπο οι αξίες από την αρχαία Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης.
  • Τα μέλη της Επιτροπής σημείωσαν πως τα φιλόδοξα σχέδια για ένα μεγάλο ντοκιμαντέρ που θα αναφέρεται στη Μάχη της Σαλαμίνας, θα μπορούσε να γίνει  ως μια πολυεθνική παραγωγή στην οποία θα συμμετείχαν  και άλλες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία , ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και, ενδεχομένως, το Ιράν. Τα μέλη της Επιτροπής σημείωσαν  ότι η πιο πάνω σκέψη θα μπορούσε να προχωρήσει ανεξάρτητα από την έκβαση του διαγωνισμού για την ΠΠΕ.
  • Η συμμετοχή των πολιτών στην ανάπτυξη του προγράμματος και η προσφορά του ήταν πολύ μικρή κι αυτό ίσως να ήταν το αποτέλεσμα του περιορισμένου χρονικού πλαισίου για την προετοιμασία του.
  • Οι δημοσιονομικές προβλέψεις προκάλεσαν αρκετή ανησυχία στην Επιτροπή.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των € 12εκ είναι μάλλον πολύ χαμηλός για ένα γεγονός που πρέπει να έχει μια τέτοια εκδήλωση  με ένα ευρύ Ευρωπαϊκό αντίκτυπο.
Η  πρόβλεψη ότι η οργανωτική επιτροπή θα καταφέρει να αποκτήσει πάνω από το 40% των εσόδων της από τον ιδιωτικό τομέα .. θεωρήθηκε βασικά ως ένας «Σημαντικός Κίνδυνος».
Η ισορροπία μεταξύ των δαπανών του προγράμματος και του μάρκετινγκ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν για μεν το μάρκετινγκ δαπανάται το 25% του προϋπολογισμού, και για το πρόγραμμα να μένει λιγότερο από το 60 τοις εκατό του συνολικού ποσού. Το ποσό αυτό θεωρείται ανεπαρκές για την υλοποίηση  ενός θεσμού όπως αυτό της ΠΠΕ.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια επιλογής η υποψηφιότητα της Σαλαμίνας  απερρίφθη μετά βαΐων και κλάδων
Ειδικότερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής επιτροπής έκριναν ότι η πρόταση ήταν ανεπαρκής και υπολείπεται των απαιτήσεων.

Η εστίαση του Βασικού Στόχου στην επέτειο των 2.500 χρόνων της ναυμαχίας και στις αρχαίες Ελληνικές αξίες θα μπορούσε να θεωρεί ως βάση σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σημερινές Ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η Επιτροπή Προεπιλογής σχημάτισε την γνώμη ότι η Οργανωτική Επιτροπή της υποψηφιότητας της Σαλαμίνας, στερείται  διοικητικής ικανότητας και  εμπειρίας για την υλοποίηση  ενός τέτοιου φιλόδοξου Παγκόσμιου προγράμματος.


0 σχολια: