ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

16/02/2019

« Oymyakon» η πιο κρύα πόλη του κόσμου.

Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο;
Δεν είναι μία, αλλά τρεις αυτές που διεκδικούν τον ψυχρό τίτλο.
Από τον Καναδά μέχρι την Μογγολία οι θερμοκρασίες που φτάνουν τους -67 ° C, οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο είναι:
  • Η μικρή πόλη Γέλοουναϊφ στον Καναδά, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν πολύ συχνά κάτω από -30 ° C, 
  • Το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας όπου το έδαφος του τοπικού νεκροταφείου θα πρέπει να αποψυχθεί για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μία ταφή, και 
  • Το χωριό Oymyakon στην πόλη Γιακούτσκ στη Ρωσία στην οποία τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσειωθούν λόγω ψύχους. 
Και πράγματι, δεν υπάρχει ίσως άλλο μέρος στον κόσμο από το μικροσκοπικό χωριό Oymyakon, στη Ρωσία το οποίο θεωρείται από πολλούς το πιο κρύο μέρος του κόσμου.


Οι θερμοκρασίες εκεί κυμαίνονται περίπου στους -45,5° Κελσίου το χειμώνα και έχουν φτάσει μέχρι και τους -71,6° το 1924.

Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν το κρύο με το ρωσικό τσάι, το οποίο για εκείνους σημαίνει βότκα,".

Από την πόλη Yakutsk, μια πόλη πλούσια χάρη στο εμπόριο διαμαντιών, για να πας στο Oymyakon, το οποίο θεωρείται το πιο κρύο κατοικημένο χωριό του κόσμου, χρειάζονται δύο μέρες οδηγώντας σε ένα απομονωμένο και παγωμένο δρόμο κι επειδή τα αυτοκίνητα σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν πρέπει να σβήνουν ποτέ, τα βενζινάδικα παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Το μνημείο της κομμουνιστικής εποχής, κοντά στην είσοδο της πόλης, μαρτυρά τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο χωριό το 1924, η πινακίδα γράφει "Oymyakon, ο Πόλος του Ψύχους".
Όπως και στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας έτσι και στο Oymyakon η ταφή των νεκρών είναι επίσης δύσκολη λόγω του ότι το έδαφος είναι παγωμένο, γι’ αυτό πριν από την ταφή οι κάτοικοι αναγκάζονται να ανάψουν μεγάλες φωτιές για να ζεσταθεί το χώμα.

Στη διάλεκτο που μιλούν στη Σιβηρία η λέξη Oymyakon σημαίνει "νερό που δεν παγώνει," κι  αναφέρεται στις θερμές πηγές της πόλης τις οποίες επισκέπτονταν παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι τάρανδων.

"Οι μόνοι άνθρωποι που κυκλοφορούν έξω είναι εκείνοι που απλώς έτρεχαν να πάνε από σπίτι σε σπίτι με τα κασκόλ στο πρόσωπο ή κάποιοι άλλοι μεθυσμένοι.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι στενά συνδεδεμένοι με το περιβάλλον κι αισθάνονται έντονα την τοπική τους ταυτότητα "η ζωή κυλάει περίπου όπως κι οπουδήποτε αλλού αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο θερμόμετρο, μόλις πέσει κάτω από τους -50 τα πάντα αρχίζουν και κλείνουν".

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όταν έρχεται το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες είναι σχετικά καλές. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο, οι καλοκαιρινοί μήνες διαρκούν λίγο και ο χειμώνας μοιάζει να διαρκεί μια αιωνιότητα.


0 σχολια: