ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

27/08/2020

Ανοιχτή επιστολή πρός τον δήμαρχο Σαλαμίνας - Συμπαραστάτης του Δημότη και κακοδιοίκηση.

Κύριε Δήμαρχε, 


Δήμαρχε, Κε Παναγόπουλε,

 

την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:ΨΓΩ8Ω1Ε-0ΜΩ), με πανηγυρικό τρόπο σπεύσατε στις 9.7.2020 να μας ανακοινώσετε  πως τάχα ο δήμος Σαλαμίνας, εξέλεξε για πρώτη φορά Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τον Κο Α. Αργυρίου, όμως μετά από έρευνα και κατά δήλωση του ίδιου μέχρι σήμερα ή ανάθεση/ο διορισμός του ΔΕΝ έχει πραγματοποιηθεί.

Μπορείτε σας παρακαλώ να μας γνωρίσετε σε τι συνίσταται αυτή η χρονική καθυστέρηση;

 

 

Για την υπεράσπιση του δημότη και της επιχείρησης από κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και την καταπολέμηση της, θεσπίστηκε και εξειδικεύτηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της Επιχείρησης.

 

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4623/2019 (Α΄134), επανήλθε σε ισχύ το άρθρο 77 του ν.3852/20101 (Α΄87).

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου. 

 

Με την έννοια «κακοδιοίκηση» εννοούμε την πλημμελή και ανεπαρκή διοίκηση, μια διοίκηση η οποία παραβιάζει τον νόμο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η διαφάνεια και η σύγκρουση συμφερόντων.

Περίπτωση κακοδιοίκησης συντρέχει, όταν ένα θεσμικό όργανο δεν ενεργεί σύμφωνα με το νόμο ή δε σέβεται τις αρχές περί χρηστής διοίκησης.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα κακοδιοίκησης είναι τα παρακάτω:
• διοικητικές παρατυπίες
• άδικη μεταχείριση
• αθέμιτες διακρίσεις
• κατάχρηση εξουσίας
παράλειψη οφειλόμενης απάντησης
άρνηση παροχής πληροφοριών
• αδικαιολόγητη καθυστέρηση
 

 

Το βασικό στοιχείο που αφορά τη δραστηριότητα του Συμπαραστάτη του Δημότη, είναι να είναι δίπλα στη διοίκηση αλλά να μην είναι μέρος αυτής να στέκετε δίπλα στον δημότη προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά του μέσα στα πλαίσια του Δήμου. 

 




0 σχολια: