ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

02/11/2011

Διπλή ζεύξη της Σαλαμίνας.


Τελικά θα τρελαθούμε ;
Με αφορμή το “Ανοιχτό Λαϊκό Συμβούλιο” για την διπλή ζεύξη της Σαλαμίνας με τις απέναντι στεριές θέλω να βάλω και τον δικό μου προβληματισμό:
Από τη μελέτη της 1ης παραγράφου του άρθρου 216 του νόμου 3463/2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προκύπτει ότι ένα τοπικό δημοψήφισμα είχε πάντα συμβουλευτικό παρά αποφασιστικό χαρακτήρα. : ["Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, προκειμένου να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα
που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του παρόντος"].
Όμως ,
Το άρθρο αυτό καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον άρθρο 76 του νέου νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ 87 /7-6-2010) βλ. ΕΔΩ «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Με τον νέο αυτό νόμο δεν προβλέπεται η δυνατότητα έκφρασης γνώμης των δημοτών μέσα από δημοψηφίσματα αλλά μέσα από την «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» του άρθρου 76.
Στην παράγραφο 2.α του άρθρου 76 επισημαίνεται ότι η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» μπορεί να :
[α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου ].
Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση του δημάρχου για μια δημόσια διαβούλευση  και περισσότερο πειστικός ο τρόπος εκ μέρους του, αν συνοδεύονταν από μία τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και όχι μόνο.
Δεν μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ λοιπόν το γιατί η κυβερνώσα παράταξη στον Δήμο ασχολείται με τη αναγγελία διενέργειας τέτοιων δημοψηφισμάτων.
Απλά ψηφοθηρούν ασύστολα στην πλάτη του λαού και της προοπτικής της Σαλαμίνας, του μέλλοντος των νέων και των επερχόμενων γενεών .
Με τη στάση τους, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δείχνουν ότι τάχα δεν φοβούνται ένα τοπικό δημοψήφισμα, αφού είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.
Τοπικό είναι ΜΟΝΟ το θέμα της ζεύξης ;;
Αυτή, η ζεύξη,  δεν αφορά και τους απέναντι Δήμους , του Περάματος των Μεγαρέων και του Κερατσινίου;
Ας δραστηριοποιηθούν λοιπόν μέσα από την «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» του άρθρου 76, και ίσως να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν δημοκρατικά πολλά από τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί με το θέμα αυτό.
Με τις αβελτηρίες της Δημοτικής Αρχής και τα ανάρμοστα σχόλια των "μπαχαλάκηδων ανωνύμων σχολιαστών" δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα ούτε και θα απαλλαγούμε ποτέ από μονοπωλιακές καταστάσεις ή την οπλισμένη αναλγησία των προϊσταμένων αρχών.
Ας τολμήσουν λοιπόν οι δημοτικοί μας ηγέτες να δώσουν καταλυτικές λύσεις σε ψευδεπίγραφα εμφανιζόμενα αδιέξοδα προβλήματα.
Είναι μια σημαντικότατη υπηρεσία που θα προσφέρουν στους δημότες/κατοίκους της Σαλαμίνας σε περίπτωση, που ευδοκιμήσει μια τέτοια προσπάθεια.
Βούληση και τόλμη χρειάζεται !


2 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Η πρόταση για άμεση έναρξη διαβούλευσης υπό την αιγίδα του Δήμου με κάθε πρόσφορο μέσο έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Μιχάλη Παπαγεωργίου χωρίς δυστυχώς να εισακουστεί από τους υπόλοιπους.
Πράγματι είναι μια λύση ευθύνης και σεβασμού προς τους πολίτες για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Λυπάμαι, αλλά δεν είναι καταληπτό. Διαβούλευση για ποιό πράγμα;
Μήπως τώρα τα αλλάζουμε;
Πάντως ο κ Παπαγεωργίου ήταν ο μόνος από την αντιπολίτευση που ψήφισε και πάλι την πρόταση του δημάρχου για υποδομές και μετά δημοψήφισμα.
Κε Παπαγεωργίου, μήπως ήλθε η ώρα αντί να σας βλέπουμε δεξιά στο πάνελ, να σας βλέπουμε αριστερά;
Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην μπερδεύεται ο κόσμος.