ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

20/01/2013

Θα διεκδικήσει τελικά η Σαλαμίνα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021;

Ανοιχτή επιστολή

Προς

1. Τον δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Ι. Τσαβαρή
2. Τον υπ. δήμαρχο κ. Σ. Σοφρά
3. Την υπ. δήμαρχο κ. Ρούλα Νάννου
4. Τον υπ. δήμαρχο κ. Μ. Τραυλό
5. Όσους εκδηλώσουν την πρόθεση τους να διεκδικήσουν, την διοίκηση του Δήμου Σαλαμίνας.

Είναι γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την με αριθ. SWD (2012) final 20.7.2012 απόφαση του, καταργεί την 1622/2006/ΕΚ απόφαση του και θεσπίζει νέους κανόνες στην δράση της Ένωσης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη από το 2020 έως 2033.
Σύμφωνα με την νέα απόφαση, το έτος 2021 έχει προσδιοριστεί ως το έτος «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για πόλεις της Ρουμανίας ή/και της Ελλάδος.


Στην παραπάνω απόφαση καθορίζονται μεταξύ άλλων ότι:
Κάθε κράτος μέλος (Το Ελληνικό Κράτος εν προκειμένω) είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού μεταξύ των πόλεών του.
- Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων έξι χρόνια (το 2014) πριν από την έναρξη του έτους της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
-  Κάθε  ενδιαφερόμενο   κράτος   μέλος   συγκαλεί   σε συνεδρίαση την ευρωπαϊκή του ομάδα   προεπιλογής με τις υποψήφιες πόλεις πέντε έτη (το 2015)πριν από την έναρξη του αντίστοιχου έτους της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
-  Η  ευρωπαϊκή ομάδα αξιολογεί τις αιτήσεις, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 5, της απόφασης και υποβάλλει την έκθεσή της στο οικείο κράτος μέλος, τα οποία με τη σειρά τους τις διαβιβάζουν στην Επιτροπή, και αξιολογεί τις ολοκληρωμένες αιτήσεις.
-  Η  ευρωπαϊκή  ομάδα  εκδίδει  έκθεση  σχετικά  με  τις  αιτήσεις, εισηγούμενη  την υποψηφιότητα μιας πόλης στο οικείο κράτος μέλος ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ωστόσο, εάν καμία από τις υποψήφιες πόλεις δεν πληροί τα κριτήρια, η ευρωπαϊκή ομάδα μπορεί να προτείνει να μην απονεμηθεί ο τίτλος για το συγκεκριμένο έτος.
Οι μέχρι σήμερα αξιολογήσεις   απέδειξαν   ότι   οι   πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν πολλά πιθανά οφέλη  εφόσον σχεδιάζονται προσεκτικά.
Εξακολουθούν να είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο μια πολιτιστική πρωτοβουλία, αλλά μπορούν επίσης να έχουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, ιδίως όταν ενσωματώνονται στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη της πόλης με γνώμονα τον πολιτισμό.
Επειδή η  διοργάνωση  ενός  ετήσιου  προγράμματος  πολιτιστικών  εκδηλώσεων είναι δύσκολη, ορισμένες πρωτεύουσες κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν το δυναμικό του θεσμού επιτυχέστερα από άλλες.
Ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν απονέμεται αποκλειστικά σε μία πόλη, αλλά εξετάζεται και η δυνατότητα  να απονεμηθεί σε περισσότερες, οι οποίες θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται με την γύρω περιοχή τους.
Η   πολιτική   υποστήριξη   έχει   θεμελιώδη   σημασία, δεδομένου ότι τα περισσότερα κεφάλαια είναι δημόσιας προέλευσης και χωρίς αυτά καμία υποψήφια πόλη δεν μπορεί να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση, ενώ ταυτόχρονα,  η  οργανωτική  ομάδα  χρειάζεται  καλλιτεχνική  ανεξαρτησία  για  να προστατευθούν η ίδια και η αξιοπιστία των εκδηλώσεων.

Κυρία και κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι,

Αυτές είναι εν ολίγοις οι προϋποθέσεις και το ισχύον καθεστώς για την υποβολή αιτήσεως υποψηφιότητας συμμετοχής στην διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Επειδή μετά την δημόσια διάσκεψη των Βρυξελλών, στις 2 Μαρτίου 2011, κατά την οποία παρευρέθηκαν πάνω από 200 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι των οποίων ήταν εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών και φορέων (την Σαλαμίνα εκπροσώπησε ο σημερινός δήμαρχος κ. Ι. Τσαβαρής), έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία και σύγχυση σχετική με το θέμα.

Επειδή η συγκεκριμένη διεκδίκηση έχει καθολικό χαρακτήρα.

Επειδή το 2014 δεν είναι μόνο το κρίσιμο έτος για την υποβολή μιας ολοκληρωμένης αίτησης προς την  Ελληνική Ευρωπαϊκή Ομάδα Προεπιλογής αλλά και το έτος των νέων δημοτικών εκλογών.

Επειδή στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι το κρίσιμο 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις, με φυσικό το ενδεχόμενο της εναλλαγής στην διοίκηση του Δήμου με νέα πρόσωπα και ιδέες, πέρα της σημερινής δημοτικής αρχής.

Με δεδομένες τις παραπάνω προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς,Θεωρούμε αναγκαίο να  σας θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

1.  Έχετε συναποφασίσει για ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης ;
2.  Έχει συσταθεί οργανωτική ομάδα μελέτης, προετοιμασίας και προγραμματισμού για την υποβολή της αιτήσεως υποψηφιότητας ;
Στην περίπτωση καταφατικής απαντήσεως,
3.  Ποια είναι τα μέλη που την απαρτίζουν ;
4.  Είναι διαπαραταξιακή αυτή η επιτροπή ;
5.  Με ποια κριτήρια επελέγησαν τα μέλη της ;
6.  Υπάρχουν διαβεβαιώσεις για πολιτική υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας ;
7. Υπάρχει κοινός και προσεκτικός σχεδιασμός της αξιοποίησης των σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών ωφελημάτων αυτού του εγχειρήματος;
8. Έχει οργανωθεί κοινό πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής καθώς και το όλο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων;
9.   Έχει προϋπολογιστεί το συνολικό κόστος αυτών των εκδηλώσεων;

Βέβαιοι ότι οι απαντήσεις σας θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα αποτελέσουν κοινό σημείο αναφορά.

Τάσος Θεοχάρης
Admin/Ψιλή Άμμος


2 σχολια:

Unknown said... Best Blogger Tips

ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΘΕΤΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΧΑΡΗ . ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΟ 2021 .
Α) ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΧΩΝΤΕ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ
ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ.
Β) ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
Γ) ΜΕ ΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ !!!
Δ) ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΜΗ ΤΗ ΑΛΛΟ ΑΤΟΠΗ. ΔΙΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΑΝ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΟΙ ΩΣ ΑΝΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ.
ΑΔΜΙΝ/ΜΑΓΕYΤΙΚΟΜΠΑΤΣΙΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Αγαπητέ admin από το Μαγευτικό Μπατσί

Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να μας αποδείξουν ότι το καλό της Σαλαμίνας δεν βρίσκεται στα χέρια του ενός.
Όποιος κι αν είναι αυτός.
Στα ερωτήματά σου όπως και στα δικά μου ας απαντήσουν, αν απαντήσουν, οι ερωτώμενοι.
Εμείς δεν αντιπολιτευόμαστε κανέναν, δεν είναι αυτό δικό μας καθήκον, προβληματισμούς βάζουμε, εποικοδομητική κριτική ασκούμε.
Την καταλληλότητα τους την επιδοκιμάζουμε ή την καταδικάζουμε με την ψήφο μας.
Άλλη η δουλειά του ναύτη, κι άλλη του καντηλανάφτη.
Έκαστος εφ' ω ετάχθη.
Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου.