ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

26/05/2014

Ισχυρή πλειοψηφία διατηρούν στη νέα Ευρωβουλή οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες, σύμφωνα με τα’ αποτελέσματα των ευρωεκλογών στα 28 κράτη-μέλη.

Ευρωεκλογές 2014: Πλειοψηφία στις φιλοευρωπαικές ομάδες 

Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 526 έδρες.
Ωστόσο, αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.
Σημαντική άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών-ακροδεξιών ομάδων

Σημαντική είναι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών-ακροδεξιών ομάδων, καθώς σε τρία κράτη-μέλη έρχονται στην πρώτη θέση.
Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο με 25%, στη Βρετανία το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου με 24% και στη Δανία το Αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα με 23%.

Στην Ιταλία, εξάλλου, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έρχεται δεύτερο.
Προβάδισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με 212 έδρες, έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με 187 έδρες, επί συνόλου 751 εδρών, προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα, που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 72 έδρες, οι Πράσινοι με 55 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 45 έδρες.

Οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 40 έδρες,οι μη εγγεγραμμένοι 40 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 36 έδρες, ενώ διάφοροι άλλοι πολιτικοί συνδυασμοί, που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα, λαμβάνουν 67 έδρες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν», μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές.


0 σχολια: