ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

05/12/2015

Τα περί …χρεοκοπίας και υπαγωγής του Δήμου στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σαλαμίνα  4/12/2015  
Επειδή πολύς θόρυβος γίνεται από τα ΜΜΕ για την ….χρεοκοπία του Δήμου μας, θέλω ως Δήμαρχος να ενημερώσω υπεύθυνα τους συνδημότες μας τα εξής:

Όπως σας είναι γνωστό, ο Δήμος πορεύτηκε ένα ολόκληρο χρόνο χωρίς επικυρωμένο Προϋπολογισμό λόγω αδυναμίας ισοσκέλισης του, εξαιτίας του υπέρογκου χρέους που είχε δημιουργήσει και κληροδότησε σε εμάς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ένα χρέος που ο πρ. Δήμαρχος το εκτιμά περίπου στα 17.000.000 €, ενώ στην πραγματικότητα αγγίζει τα 23.000.000 €.

Κι αν το χρέος ήταν προς το Δημόσιο δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα διότι θα εντασσόταν στην ευεργετική νομοθετική ρύθμιση που ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους, σου παρακρατεί ένα αστείο ποσό κάθε μήνα, και όλα θα ήταν μια χαρά.

Η ιδιαιτερότητα όμως και το πρόβλημα του Δήμου μας είναι ότι χρωστάει σε τρίτους οι οποίοι απαιτούν τα χρήματα τους με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν Δικαστικών Αποφάσεων και Διαταγών Πληρωμής.

Την αδυναμία αποπληρωμής αυτών των οφειλών, τα ΜΜΕ την αποκαλούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας χρεοκοπία κι έτσι είναι στην πράξη, μολονότι ο όρος αυτός νομικά δεν υφίσταται για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως είναι οι Δήμοι.

Ο νόμος είναι σαφής. Δήμος που δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον Π/Υ του, εντάσσεται υποχρεωτικά με απόφαση Υπουργού σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης και ο Π/Υ ισοσκελίζεται με επιχορήγηση από το κουμπαρά που λέγεται « Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ».

Στον κουμπαρά αυτόν, από 1.1.2015 μπαίνουν κάθε μήνα 4.640.000 € που προέρχονται από την παρακράτηση του 4% των ΚΑΠ όλων των Δήμων και Περιφερειών της Ελλάδας και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την εξυγίανση των “κόκκινων Δήμων”.

Έτσι, το Δήμο μας έπρεπε να τον είχαν εντάξει από την πρώτη στιγμή σε Πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν γιατί ο κουμπαράς ήταν άδειος και το κράτος δεν είχε λεφτά να χρηματοδοτήσει την ισοσκέλιση του Π/Υ. Προκειμένου δε να καλύψουν και τα νώτα τους για την μη εφαρμογή του νόμου, προέβησαν σε αναστολή των διατάξεων περί Προγράμματος μέχρι που γέμισε κάπως ο κουμπαράς.

Το Παρατηρητήριο που επιτηρεί όλους τους Δήμους της χώρας, αξιολογεί την προσπάθεια που καταβάλει η κάθε Δημοτική Αρχή για νοικοκύρεμα κι αν πεισθεί για την ειλικρίνεια της, τότε την ανταμείβει, εντάσσοντας το Δήμο στο Πρόγραμμα, διαφορετικά κωλυσιεργεί, σε αφήνει απέξω και βολοδέρνεις χωρίς επικυρωμένο Π/Υ, όπως συμβαίνει αυτό τον καιρό με τους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού της Κρήτης.

Η υπαγωγή σε Πρόγραμμα σίγουρα δεν είναι ό,τι το καλλίτερο, αλλά ας όψονται εκείνοι που χρεοκόπησαν το Δήμο μας.

Όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Με την υπαγωγή στο Πρόγραμμα ο Δήμος μας ισοσκέλισε τον Π/Υ του 2015 με πίστωση 7,5 εκατομμ. από το Υπουργείο, αφού πρώτα είχαμε προβεί σε φιλικό διακανονισμό χρεών με τους ιδιώτες-πιστωτές για τμηματική αποπληρωμή των οφειλών σε 3 χρόνια. Ο Π/Υ του 2016 θα χρηματοδοτηθεί κι αυτός με σχεδόν άλλα τόσα, κι έπεται το 2017.

Έτσι, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια δεν θα υπάρχει άνθρωπος που θα του χρωστάει ο Δήμος, όλοι θα πληρωθούν μέχρι δεκάρας.

Παράλληλα εξασφαλίζεται και η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου με την εκ των προτέρων εξασφάλιση επικυρωμένου Π/Υ επόμενου έτους, τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ τουλάχιστον 100 Δήμοι προβλέπεται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της μη επικύρωσης του Π/Υ τους για το επόμενο έτος.

Καμία αύξηση τελών ή φόρων δεν θα γίνει, ούτε απολύσεις και μετατάξεις υπαλλήλων θα υπάρξουν, όπως ψευδώς διαδίδουν οι γνωστοί γκεμπελίστες. 

Ο Δήμος θα εξυγιανθεί και θα αναγεννηθεί από τη στάχτη του, σε πείσμα ορισμένων ανόητων καιροσκόπων που για ίδιον προσωπικό όφελος προσπαθούν ύπουλα και έντεχνα να ενσπείρουν ανησυχία στο κόσμο και τους Υπαλλήλους ότι τάχατες θα χάσουν τα λεφτά τους και τις δουλειές τους ή ότι θα έρθει ο Αρμαγεδδών ή ότι θα εγκατασταθεί γκαουλάιτερ στο Δήμο και άλλες τόσες ανοησίες, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν σύγχυση και να προβάλλουν εμπόδια στο έργο της σημερινής Δημ. Αρχής που ένα χρόνο πάλευε χωρίς Π/Υ να κρατήσει όρθιο το Δήμο και το κατάφερε.

Με κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι επί ένα χρόνο δεν κατάφερα να επικυρωθεί ο Π/Υ, εννοώντας προφανώς ότι δεν έβαλα πολιτικό μέσο, όπως έκαναν αυτοί στο παρελθόν και είδαμε τα αποτελέσματα.

Επί 4 χρόνια ούτε μία γούβα δεν ήσαν ικανοί να κλείσουν γιαυτό όλοι σπάσαμε τα αυτοκίνητα μας. Κατά τ΄άλλα υπερηφανεύονται ότι είχαν επικυρωμένο πλην όμως πλασματικό Π/Υ.
Τι να τον κάνω λοιπόν τον επικυρωμένο Π/Υ χωρίς να είναι πραγματικά ισοσκελισμένος, χωρίς να έχουν λεφτά οι κωδικοί; Είναι σαν να σου σερβίρουν το πιάτο χωρίς φαϊ.

Με κατηγορεί η αντιπολίτευση, σαν να μην είναι αυτοί οι ίδιοι που χρεοκόπησαν το Δήμο, ότι τώρα θα υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στο Δήμο, ε και ;
Γιατί να μην υπάρχει; Διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα και θα είμαστε ανεξέλεγκτοι;

Εγώ δεν φοβάμαι τον έλεγχο, ίσα-ίσα τον επιζητώ. Όποιος δεν θέλει έλεγχο, σίγουρα κάτι φοβάται ή κάτι έχει να κρύψει.

Τώρα με τη χρηματοδότηση από το Κράτος για την ισοσκέλιση των Π/Υ, η κατάσταση ομαλοποιείται και ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση πολλών προβλημάτων της καθημερινότητας που θα βελτιώσουν τα μέγιστα την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.
Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα δείγματα αλλαγής.

Με το νοικοκύρεμα που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, την εφαρμογή εναλλακτικών έξυπνων λύσεων στα προβλήματα και την ορθή και διαφανή διαχείριση των οικονομικών, σας διαβεβαιώνω ότι όλα θα πάνε καλά και οι Κασσάνδρες γρήγορα θα διαψευστούν.

Ισιδώρα Νάννου Σαλαμίνα                                                  
Δήμαρχος Σαλαμίνας


0 σχολια: