ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

24/05/2016

«Οχι» στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες από τους δήμους από το ΣτΕ: ,... κι΄όμως !!

Στην αρχή πιστέψαμε στην αλλαγή του σκηνικού για τις παραλίες ότι θα σηματοδότησε η απόφαση 3944/2015 της 7μελους σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών σε ιδιώτες, καθώς ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2010 που τους έδινε τέτοιο δικαίωμα.

Το Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία θεωρώντας ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση και έτσι βάζει ουσιαστικά φραγή στη δυνατότητα
των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από αυτές προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.

Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.
Έτσι με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκου Ματζάκου, η ευθύνη για τη διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση των παραλιών περιήλθε στο αυτοτελές γραφείο Δημόσιας Περιουσίας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
Το γραφείο μάλιστα εντέλλεται να κινήσει τις διαδικασίες για την εκμίσθωση χώρων για την ανάπτυξη ομπρελών και θαλάσσιων σπόρ την φετινή θερινή περίοδο, ενώ με το ίδιο έγγραφο καθίσταται σαφές ότι οι Δήμοι δεν έχουν πλέον κανένα δικαίωμα προς τούτο!

Κι’ όμως  με την σημερινή του ανάρτηση στη ΔΙ@ΓΕΙΑ ό δήμος Σαλαμίνας  με την απόφαση 66/2016 του δημοτικού συμβουλίου δήμου, που αφορά τον καθορισμό των τμημάτων του αιγιαλού και παραλίας, παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για απλή χρήσης με αντάλλαγμα, με απ΄ ευθείας ανάθεση για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους οι συνήθεις παραλίες.
Τελικά τι ισχύει σ’ αυτή τη χώρα ???



0 σχολια: