26 Μαρτίου 2018

"Στοπ" από το ΣτΕ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κλειστούς χώρους !

"Στοπ" του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους που απαγορεύεται και το συμβατικό καθώς και περιορισμό στη διαφήμισης του βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Το Ανώτατο Δικαστήριο την υπ΄ αριθμ. 704/2018 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε να ακυρωθούν υπουργικές αποφάσεις για την απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους και τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επικαλούμενος και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις.
Απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους και σε όσους χώρους δεν επιτρέπεται η χρήση κανονικού τσιγάρου, επιβάλλεται και στους "ατμιστές".
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως - ανεξάρτητα αν προκύπτει η ίδια ζημία στην υγεία ή όχι - ισχύουν και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όσες απαγορεύσεις ισχύουν και για το συμβατικό, με αποτέλεσμα πλέον και με δικαστική σφραγίδα να απαγορεύεται το… "άτμισμα" σε δημόσιους χώρους.
Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η βλάβη, την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από το νόμο 4419/2016.
Ο συγκεκριμένος νόμος έχει επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κλπ., δημιουργία χώρων καπνίσματος σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσεως, κ.ά.), όπως επίσης προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.