ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

06/03/2019

Καθαρά Δευτέρα, Η διατροφική αξία των θαλασσινών και τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Ημέρες νηστείας και τα θαλασσινά παραμένουν στο επίκεντρο για όσους νηστεύουν, αφού τα μαλάκια δεν έχουν αίμα και θεωρούνται τρόφιμα που μπορεί κανείς να καταναλώσει.
Δεν είναι, λίγοι, όμως, αυτοί που τα… κατηγορούν ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη.
Τι ακριβώς ισχύει;

Καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και διάφορα οστρακοειδή αποτελούν επιλογές που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας ή των διακοπών, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα.

Αρχικά, τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή
επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. 

Είναι γεγονός ότι τα θαλασσινά έχουν την κακή φήμη ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη, γεγονός που σημαίνει ότι ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αν και είναι γνωστά για την περιεκτικότητά σε συστατικά που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, τα θαλασσινά έχουν λιγότερη από κάποια ζωικά προϊόντα όπως το μοσχαρίσιο κρέας και το βούτυρο.
 Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών (τα οποία αυξάνουν πάρα πολύ τη χοληστερίνη στο αίμα) και μεγάλη περιεκτικότητα πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι πολύτιμα για την υγεία.
Επιπλέον κάποια θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερίνης.

Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο,ασβέστιο και ιώδιο.

Παρά την υψηλή διατροφική τους αξία, η αυξημένη περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη, οδηγεί συχνά σε αποφυγή της κατανάλωσής τους.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη διαιτητική της πρόσληψη, όσο από άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους.
Επιπλέον, η παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα θαλασσινά μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.

Τι κάνει τότε βλαβερά τα θαλασσινά; 
Μα φυσικά ο τρόπος μαγειρέματος, προτιμήστε να απολαύσετε τα θαλασσινά σας ψητά ή βραστά και αποφύγετε το τηγάνισμά τους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση θαλασσινών από άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Συνεπώς, προτιμήστε να απολαύσετε τα θαλασσινά σας ψητά ή βραστά και φυσικά, σε κανονικές μερίδες!


0 σχολια: