ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

14/06/2019

Δήμαρχοι με υπερεξουσίες για να διοικηθούν οι Δήμοι !

Μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα δώσει σε Δημάρχους ώστε να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι Δήμοι και να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που προήλθαν από την απλή αναλογική και την έλλειψη πλειοψηφιών στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια.

Το σενάριο του ολέθρου.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους οι δήμαρχοι θα είναι ευάλωτοι. 

Μη έχοντας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν θα μπορούν να κλείσουν ούτε μια τρύπα στο δρόμο. 
Αρκετοί θα είναι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που θα δουν μπροστά τους την ευκαιρία να αποκτήσουν θέσεις διοίκησης, θέσεις που δεν τους έδωσε η ψήφος των συμπολιτών τους αλλά θα μπορέσει να τους δώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος. 
Θα αρχίσει ένα βρώμικο αλισβερίσι, που δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί κάτω από το τραπέζι. 
Την πόρτα του δημαρχιακού γραφείου θα περνούν καθημερινά σύμβουλοι που θα είναι έτοιμοι να πουλήσουν την ψήφο τους με διάφορα ανταλλάγματα.
 

Έτσι, Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα-ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, η κεντρική κατεύθυνση που υπάρχει στη Ν.Δ. είναι οι Δήμαρχοι να αποκτήσουν εξουσίες και υπερεξουσίες για να καταφέρουν να διοικήσουν τους δήμους στις σημερινές συνθήκες της απλής και ανόθευτης αναλογικής.
Τα αρμόδια επιτελεία της Ν.Δ. έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις τους για να προχωρήσει το θέμα άμεσα νομοθετικά και θα προβλέπεται μεταξύ άλλων ζητήματα που εισάγονται προς ψήφιση στα δημοτικά συμβούλια συνοδευόμενα από εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως λόγου χάριν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για επενδύσεις, ή οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μη χρειάζονται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο αλλά επικύρωση από κάθε δήμαρχο.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού που αποτελεί και τον ορισμό της τοπικής υποθέσεως κατά το Σύνταγμα. 

Είναι λοιπόν ειλημμένη η απόφαση της Ν.Δ. για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Δήμους όπως η φορολογία (ΕΝΦΙΑ), η Παιδεία (διοίκηση τοπικών σχολικών μονάδων ) κ.ά.

Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας « ΕΣΤΙΑ » ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος θα εξετάσει όλες τις εισηγήσεις λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν και αυτές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).


0 σχολια: