ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

03/06/2010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ !

Την περασμένη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, εξέπνευσε η προθεσμία λειτουργίας της βιντζότρατας [1] όπως και η άδεια δραστηριότητας της μηχανότρατας στο 1 ναυτικό μίλι, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία [2].
Η αδράνειά της κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έρχεται να προστεθεί στην επί σειρά ετών αδιαφορία του Υπουργείου με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής, την υπεραλίευση και τη μείωση των ιχθυοπληθυσμών.
Πιο συγκεκριμένα:
* Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στον καθορισμό θαλάσσιων καταφυγίων.
* Το 80% των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων (λιβάδια Ποσειδωνίας, ασβεστοφυκικοί βυθοί) δεν έχουν χαρτογραφηθεί και άρα μένει απροστάτευτο.
* Με Υπουργική Απόφαση, επιτράπηκε στις μηχανότρατες, το πιο καταστροφικό από όλα τα αλιευτικά εργαλεία, να λειτουργούν στο 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές αντί του 1,5 ν.μ που ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός, βάζοντας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό η Επίτροπος Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα ανεχτεί καμία άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία και έκανε σαφές ότι στις 31 Μαΐου λήγει η μεταβατική περίοδος και όλες οι ισχύουσες εξαιρέσεις που προβλέπει ο Κανονισμός.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μένει κομπάρσος σε μια περιβαλλοντική κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις θάλασσές μας, αλλά και για τους αλιείς που εξαρτώνται άμεσα από αυτές.
Σημειώσεις :
[1] Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 «σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα» και τη σχετική Υπουργική Απόφαση 162570/12-01-2007 (ΦΕΚ 60/Β/24-01-2007), η αλιεία με βιντζότρατα θα πρέπει να απαγορευτεί στις 31 Μαΐου 2010.
[2] Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος κανονισμός θέτει μια σειρά από τεχνικά μέτρα διαχείρισης της αλιείας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέτρων από τα μεγέθη των διχτύων και περιορισμούς στη χρήση των αλιευτικών εργαλείων, μέχρι τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών και τις προστατευόμενες περιοχές αλιείας.
[3] Οστρακαλιεία
Η οστρακαλιεία διέπεται κυρίως από τις διατάξεις των Π.Δ. 86/98 και Π.Δ. 227/03. Η άσκηση οστρακαλιείας διενεργείται από επαγγελματίες αλιείς που είναι εφοδιασμένοι με ειδική άδεια. Ως όστρακα θεωρούνται τα δίθυρα μαλάκια (BIVALVIA) και τα γαστερόποδα (GASTEROPODA). Η αλιεία των ανωτέρω οστράκων και μόνο αυτών, αποκλειόμενης της αλιείας οποιουδήποτε άλλου υδρόβιου οργανισμού, διενεργείται σε όλη την επικράτεια αποκλειστικά με κωπήλατα και μηχανοκίνητα σκάφη της επαγγελματικής παράκτιας αλιείας με τα αλιευτικά εργαλεία: «Αργαλειό», «Τσουγκράνα» και τέλος από δύτη που ασκεί υποβρύχια αλιεία και συλλέγει τα ανωτέρω όστρακα χρησιμοποιώντας μόνιμο σύστημα παροχής αέρα (αεροσυμπιεστής) που τοποθετείται στο σκάφος (καταδυτική μηχανή).
Απαγορεύεται:
• Η χρήση των αλιευτικών εργαλείων τσουγκράνα και αργαλειού από την 1/10-31/5, κάθε έτους.
• Η αλιεία οστράκων μία (1) ώρα πριν τη δύση του ηλίου και μία (1) ώρα μετά την ανατολή του.

Οικολογικές οργανώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, έχουν προτείνει την ανακήρυξη του Κορινθιακού Κόλπου και των Βόρειων Κυκλάδων σε Θαλάσσια Καταφύγια.

Την δική μας περιοχή, πλούσια σε όστρακα, θα ενδιαφερθεί κάποιος να την προστατεύει από την ανεξέλεγκτη υπεραλίευση από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία σε απόσταση μάλιστα μικρότερη των 200 μέτρων;
Εικόνες από τον βυθό της Ψιλής Άμμου


3 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ ΤΙ ΤΑ ΓΥΡΕΥΕΙΣ;

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Ο καθένας μπορεί να σχολιάζει, αρκεί να υπογράφει αυτά που υποστηρίζει έστω και με ψευδώνυμο, η φρασεολογία του να είναι κόσμια και το περιεχόμενο όχι υβριστικό.
Αν θέλεις να εκτονωθείς υβρίζοντας υπάρχουν άλλα blogs που δέχονται τέτοιου είδους φρασεολογία
Admin.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Το θέμα δεν έχει να κάνει με την φρασεολογία και το περιεχόμενο των σχολίων.
Δεν κάνεις ανάρτηση σχολίων που είναι επικριτικά ή αντιπολιτευόμενα σ'αυτά που εσύ πρεσβεύεις.
Ξέρεις αυτό δεν είναι δημοκρατία,είναι ελεγχόμενη δημαγωγία.(Ε.Η.Δ.).
Και αν αυτό θέλεις, καλύτερα να φτιάξεις ιστό που να μην δέχεται σχόλια.
Ισως να είσαι πολύ μεγαλύτερος από εμένα και να έχεις φάει την ζωή με το κουτάλι,αλλά η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι πάντοτε υπάρχει κάποιος καλύτερος και εξυπνότερος από εμάς.
"ΧΑΣΣΑΝ"