ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

24/02/2011

Αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία εκτόξευση του Discovery

Ακρωτήριο Κανάβεραλ – Η Αποχαιρετιστήρια αποστολή
Με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων μηνών, λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, η NASA βρίσκεται σε  αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία αποστολή του Discovery, πριν το διαστημικό λεωφορείο καθηλωθεί τελικά στο μουσείο.
Η εκτόξευση προγραμματίζεται για σήμερα Πέμπτη  στις 23.50 ώρα Ελλάδας.
Προορισμός του
Discovery είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), στον οποίο θα παραδώσει εφόδια, καθώς και ένα προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ.
Η αναχώρηση προγραμματιζόταν αρχικά για τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο οι προετοιμασίες διακόπηκαν αρκετές φορές.Η πρώτη αβαρία που εμφανίστηκε ήταν η διαρροή υγρού υδρογόνου κατά τη διαδικασία πλήρωσης,  όταν αργότερα ξεκίνησαν οι εργασίες επιδιόρθωσης, οι μηχανικοί εντόπισαν ένα σημαντικότερο πρόβλημα,  αρκετά μεγάλες ρωγμές στην εξωτερική δεξαμενή καυσίμων.
Το Discovery εκτοξεύτηκε στην παρθενική του πτήση το 1984, και έκτοτε πραγματοποίησε 38 αποστολές
στις οποίες διάνυσε 230 εκατομμύρια χιλιόμετρα και αναμένεται στην τελευταία του αυτή αποστολή, συνολικής διάρκειας 11 ημερών, το κοντέρ του να δείξει ακόμα 7 εκατ. χιλιόμετρα.
Μ
ετά την επιστροφή του, το Discovery θα γίνει μουσειακό έκθεμα, πιθανότατα στο Ίδρυμα Smithsonian.
Μ
όνο δύο ακόμα αποστολές απομένουν πριν από την απόσυρση και των δύο άλλων διαστημικών λεωφορείων,  το Endeavour που θα αναxωρήσει για τον ISS τον Απρίλιο, και το Atlantis στα τέλη Ιουνίου.
Η
απόφαση για το σκάφος που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Στο μεταξύ, οι επανδρωμένες αποστολές προς τον ISS θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τα ρωσικά Soyuz.

Πηγή :Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι μία διεθνώς αναπτυσσόμενη ερευνητική μονάδα, που συναρμολογηθηκε σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η κατασκευή άρχισε το 1998, ολοκληρώθηκε το 2011για να λειτουργήσει μέχρι το 2015  ή πιθανόν έως το 2020.
Ο ISS 
φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, είναι δε ο μεγαλύτερος τεχνητός δορυφόρος που έχει τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο ISS
είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο σε περιβάλλον μικρο-βαρύτητας,  στο οποίο τα πληρώματα πραγματοποιούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, στην ανθρώπινη βιολογία, την φυσική, την αστρονομία και την μετεωρολογία.
Α
ποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη δοκιμή των συστημάτων που θα απαιτηθούν από τα διαστημόπλοια για τις αποστολές τους προς την Σελήνη και τον Άρη.
Τ
ο πλήρωμα του στελεχώνεται με ερευνητική ομάδα των  22 ατόμων  και λειτουργεί με συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα από τον  Νοέμβριο του 2000 ,( 9 χρόνια και 289 ημέρες)  χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το σημερινό ρεκόρ των MIR, ( που ήταν 9 χρόνια και 257 ημέρες).
Ο ΔΔΣ
είναι μια σύνθεση πολλών σχεδίων διαστημικών  σταθμών, ξεκίνησε από την Ρωσία το 1994 με τα προγράμματα Shuttle-Mir και την πρώτη μονάδα του σταθμού Zaryaο. Αποτελείται από την συνένωση πολλών εξωτερικών δοκών σε ενότητες περιβάλλοντος υπό πίεση και με ολοκληρωμένη ηλεκτρική ισχύ που  παρέχεται από 16 φωτοβολταϊκές συστοιχίες τοποθετημένες στην εξωτερική πλευρά υπό μορφή  αντηρίδων.
Ο
σταθμός διατηρείται σε γήινη τροχιά και σε απόσταση μεταξύ των 278   και 460 χιλιομέτρων, ταξιδεύει με μέση ταχύτητα των 27.724 χλμ/ώρα , και συμπληρώνει 15,7 τροχιές ανά ημέρα .
Λ
ειτουργεί σε ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των πέντε διαστημικών υπηρεσιών που συμμετέχουν σ’ αυτό, τα δε τμήματά του ελέγχονται από τα κέντρα εδάφους της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος (RKA), την  Japan Aerospace Exploration Υπηρεσία (JAXA), την καναδική Διαστημική Υπηρεσία (CSA) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Τ
ον έχουν επισκεφτεί αστροναύτες και κοσμοναύτες από 15 διαφορετικά έθνη.
Τ
ο κόστος του σταθμού έχει υπολογιστεί σε 100 δισ. €, και πιστεύεται  ότι είναι το πιο ακριβό αντικείμενο που κατασκευάστηκε ποτέ έως σήμερα.


0 σχολια: