«Φήμη το πλάνο εξόδου.» της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Πόσο αντέχει όμως σε πραγματικές συνθήκες αυτό το σενάριο;
Είναι αλήθεια ότι ανεξάρτητα από την υπαναχώρηση Παπανδρέου και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους την θέση τους
« Όχι με οποιοδήποτε τίμημα η Ελλάδα στην ευρωζώνη», αυτή ήταν η χαρακτηριστική και σαφής δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup.
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν διαψεύδει σε σημερινή ανακοίνωση του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, από της Βρυξέλλες, ότι έδωσε εντολή για τη σύνταξη μελέτης, η οποία αφορά την περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη.
Παρ' όλα αυτά ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Κομισιόν πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη της έναντι των πολιτών και υπογράμμισε: "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια...θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα παραμείνει στην ευρωζώνη".
Όμως οι συνθήκες της EE δεν προβλέπουν την έξοδο κάποιας χώρας-μέλους από την ΟΝΕ.Το μόνο που προβλέπουν είναι ‘ειδικό καθεστώς’ για ορισμένες χώρες που είναι ‘στον προθάλαμο της ΟΝΕ’, είτε επειδή δεν επιθυμούν την νομισματική τους σύνδεση με το ευρώ αν και είναι στην ΕΕ, είτε επειδή δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια για την ένταξή τους στην ευρωζώνη.
Η έξοδος από την ΟΝΕ σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ
Η αποδέσμευση από την ΟΝΕ και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται σε καμία συνθήκη.
Αυτό υπογραμμίζει και ο Γιόζεφ Γιάννινγκ, διευθυντής του ερευνητικού Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, λέγοντας «για το ζήτημα της εξόδου ενός μέλους από την ΟΝΕ, δεν υφίσταται καμία ρύθμιση. Διότι η ΟΝΕ συνιστά μόνιμο θεσμό όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.»
Επομένως εάν κάποια χώρα-μέλος επιθυμεί να αποδεσμευτεί από την ευρωζώνη και να την εγκαταλείψει, πρέπει πρώτα να αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτό, όπως προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μόνον κατόπιν δικής της αίτησης.
Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ και την ευρωζώνη ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, ενδέχεται έτσι να αρχίσει η σταδιακή διάλυση της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Ουδείς πιστεύει εξάλλου ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ διασφαλίζει τώρα πια την επίλυση ή έστω την δρομολόγηση επίλυσης στην ελληνική κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οικονομικών αναλυτών η έξοδος της Ελλάδας θα κοστίσει περισσότερα σε όλους από ότι η διάσωσή της .
Γιόζεφ Άκερμαν |
έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δραματικά αποτελέσματα.
«Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι « σε περίπτωση εξόδου θα καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνο το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες ».
4 σχολια:
αν δεν έχεις χρήματα να πληρώσεις θα φύγεις μόνος σου αναγκαστικά, θα κάνεις στάση μέσα στο ευρώ ένα μήνα, δυο, 10 μήνες; αναγκαστικά μετά θα γυρίσεις σε δραχμή, από το στόμα μου και στου θεού το αυτί
επομένως μόνον με δική μας απόφαση ή αίτηση, έτσι για να μην παραμυθιαζόμαστε.
με μονομερή διαγραφή του χρέους των 400 τρις ή έστω και τα μισά να διαγράψουμε κέρδος θα είναι.
ποτέ δεν πρόκειται να βγάλουμε τόσο μεγάλο κέρδος... μπορούμε? βουρ λοιπόν.
Από τα πολλά εκατομμύρια μπερδευτήκαμε! Δις όχι τρις (ακόμα)
Ναι είναι δική σου η απόφαση αλλά το καταλαβαίνεις ότι αν σε έχουν παραπεταμένο δίχως μετρητά είναι σαν να σε βγάζουν σαν την τρίχα απο το ζυμάρι.
Πες ότι αύριο γίνετε ο προϋπολογισμός μας πλεονασματικός από την στιγμή που έχεις χάσει τις τράπεζες, δεν έχουν γραμμές χρηματοδότησης δηλαδή, πως θα δώσεις χρήμα στην πραγματική οικονομία; μόνο μέσω του ELA μπορούμε να σωθούμε η κάθε ντόπια κεντρική [έγινε στην Ιρλανδία] τράπεζα μπορεί να τυπώνει κατά βούληση και όσο θέλει αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, στέλνοντας ένα απλό SMS στον κ.Ντράγκι το θέμα είναι αν πατήσει το κουμπί ο προβοπουλος που πολύ αμφιβάλω.
Post a Comment