ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

19/06/2012

Οι τρελές «καραμπόλες» της κάλπης !.

ΤΑ «ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ» ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες που κατέγραψαν σημαντική μείωση κοινοβουλευτικών εδρών. Ποια ηχηρά ονόματα έμειναν εκτός Βουλής

Η Φ. Γεννηματά, ο Μιχ. Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπαθανασίου από τη ΝΔ ήταν μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που έμειναν εκτός Βουλής  Η Φ. Γεννηματά, ο Μιχ. Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπαθανασίου από τη ΝΔ ήταν μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που έμειναν εκτός Βουλής.

Ανατροπές στην ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής και δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες προκάλεσαν οι κάλπες της Κυριακής σε σχέση με τους βουλευτές που εξελέγησαν στις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου.
Η μείωση των εδρών του ΠΑΣΟΚ από τις 41 που είχε στις 33, του ΚΚΕ από τις 26 στις 12 και των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τις 33 στις 20 άφησε ηχηρά ονόματα εκτός Βουλής, ενώ σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε για κάποιους η εκλογική μάχη, με θετική ή αρνητική κατάληξη τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι τρελές «καραμπόλες» της κάλπης  Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη δεύτερη έδρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν εξελέγη η Φώφη Γεννηματά, με την έδρα να πηγαίνει στο ΚΚΕ και να την καταλαμβάνει ο Θ. Παφίλης. Εκτός Βουλής έμειναν ο Δημήτρης Λιντζέρης (Β' Πειραιά) και στην Κρήτη οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Μ. Οθωνας.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην παραδοσιακά «πράσινη» Μεγαλόνησο το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μόνο έναν βουλευτή στο Ηράκλειο, τον πρόεδρο του κόμματος Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να κρατήσει την έδρα του στη Α' Θεσσαλονίκης (μένει εκτός Βουλής η Εύα Καϊλή), με αποτέλεσμα η Κρήτη να εκπροσωπείται στη Βουλή για το ΠΑΣΟΚ με τον Β. Κεγκέρογλου.
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό των σημαντικών απωλειών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ήταν ότι η εκλογή τόσο του Γ. Παπανδρέου στην Αχαΐα όσο και του Ευ. Βενιζέλου στην Κρήτη και την Α' Θεσσαλονίκης δεν έγινε με την... άνεση άλλων εποχών.
Συγκεκριμένα στην Αχαΐα το μέτρο εκλογής βουλευτή ήταν 11,1% και το ΠΑΣΟΚ έλαβε 13,4%, δηλαδή περίπου 4.000 ψήφους επιπλέον του μέτρου. Στην Α' Θεσσαλονίκης το μέτρο ήταν 6,25% και το ΠΑΣΟΚ έλαβε 10,2%, ενώ στην Κρήτη το μέτρο ήταν 12,5% και το ΠΑΣΟΚ έλαβε 18,6%.
Οι τρελές «καραμπόλες» της κάλπης  Στη ΝΔ, παρά τη σημαντική αύξηση των ποσοστών της κατά περίπου 10 μονάδες, γνωστά στελέχη έμειναν εκτός, όπως ο Γ. Παπαθανασίου στη Β' Αθήνας ή ο Γ. Παπάς στα Δωδεκάνησα, ο οποίος δεν μπήκε στη Βουλή παρότι το κόμμα του αύξησε τα ποσοστά του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες.
Αλλά και η ΔΗΜΑΡ, παρότι αύξησε ελάχιστα τα ποσοστά της, έχασε δύο βουλευτές, τους Ευ. Φωτίου στις Σέρρες και Θεοδώρα Τσιακαρδάνη στην Κοζάνη.
Εκτός Βουλής έμειναν από το ΚΚΕ η Ελπίδα Παντελάκη στην Α' Πειραιά, ο Αχ. Κανταρτζής στα Τρίκαλα και ο Γιώργος Μαρίνος στην Εύβοια, ενώ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες δεν εξελέγησαν ο Γιάννης Μανώλης στη Β' Αθήνας (αφού ο Π. Καμμένος φαίνεται ότι θα κρατήσει τη συγκεκριμένη έδρα και όχι αυτήν στον Εβρο), ο Χρήστος Ζώης στη Λάρισα και ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης στη Β' Αθήνας. Από τη Χρυσή Αυγή δεν εξελέγη στη Β' Αθήνας ο Ηλίας Παναγιώταρος.
Κέρδισαν σε ποσοστά, έχασαν βουλευτές
Τη σφραγίδα τους στα αποτελέσματα της κάλπης έβαλαν και πάλι οι γνωστές «στρεβλώσεις» του εκλογικού νόμου, αφού οι «καραμπόλες» από την κατανομή των εδρών διαμόρφωσαν τον πολιτικό χάρτη της χώρας με τρόπο σε πολλές περιπτώσεις ανεξήγητο.
Τα παράδοξα που καταγράφηκαν σε εκλογικές περιφέρειες
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφεται στις Περιφέρειες Βοιωτίας και Χανίων, όπου παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτιά εξέλεξε έναν βουλευτή, σε αντίθεση με τη δεύτερη ΝΔ όπου έβγαλε τρεις βουλευτές. Αλλες περιφέρειες-θύματα του εκλογικού νόμου είναι η Ημαθία και η Κορινθία, όπου η ΝΔ ως πρώτο κόμμα εκλέγει τρεις βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που είναι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν βγάζουν βουλευτή, σε αντίθεση με το τέταρτο κόμμα που βγάζει (οι Ανεξάρτητοι Eλληνες στην Ημαθία και η Χρυσή Αυγή στην Κορινθία).
Το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, παρατηρείται στη Λακωνία και την Πέλλα, όπου δεν βγάζει βουλευτή το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και το τρίτο (ΠΑΣΟΚ). Στην Καβάλα και την Πιερία και τις τέσσερις έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα (ΝΔ), ενώ στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είναι πρώτος, βγάζει έναν λιγότερο βουλευτή (2) από τη δεύτερη ΝΔ (3).
Σε πολυεδρικές περιφέρειες, όπως στην Α' και τη Β' Πειραιά, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λάρισα, αλλά και τη Μαγνησία, παρατηρείται να μην εκλέγει βουλευτή το τέταρτο ή το πέμπτο κόμμα και να εκλέγουν το πέμπτο και το έκτο ή το έκτο και το έβδομο.
ΘΡΙΛΕΡ - Εδρες άλλαζαν χέρια μέχρι τελευταία στιγμή
Σε μεταμεσονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε για πολλούς υποψήφιους βουλευτές η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, αφού στους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών τα ονόματά τους «μαύριζαν» -ενδεικτικό τού ότι ήταν εντός Βουλής- ενώ έπειτα από λίγα λεπτά γίνονταν και πάλι πιο αχνά - κάτι που τους έδειχνε εκτός της νέας Βουλής.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εκπροσώπου στο ΠΑΣΟΚ και δεύτερης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, της Φώφης Γεννηματά, η οποία ύστερα από πολλές εναλλαγές, τελικά έμεινε εκτός Βουλής, αφού η έδρα «έκατσε» στο ΚΚΕ και στον Θ. Παφίλη.
Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη, ο οποίος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων ήταν εκτός Βουλής και τελικά μπήκε στη Βουλή, παίρνοντας την έδρα της Β' Αθήνας από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου. Το ίδιο σκηνικό παίχτηκε σε πολλές περιφέρειες της χώρας όπου οι έδρες έφευγαν από το ένα κόμμα και πήγαιναν στο άλλο και αντίστροφα.


0 σχολια: