ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

23/06/2012

Στη δημοσιότητα το κείμενο συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών. Οι έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης με βάση το κείμενο συμφωνίας !

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κρίσης τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιγράφει το κείμενο συμφωνίας που διαμορφώθηκε μετά από συνεχείς συσκέψεις εκπροσώπων των τριών κομμάτων.
Το κείμενο περιλαμβάνει 6 ζητήματα πολιτικής προτεραιότητας.
Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν υπόψη της τρόϊκας, που επιστρέφει στην Αθήνα την Δευτέρα, αλλά και στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.


  • Είναι αυτό της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης ,
  • η αναπτυξιακή ανασυγκρότησηη κοινωνική προστασία και οι πολιτικές που δεν συνδέονται με το μνημόνιο, 
  • οι άμεσες οικονομικές προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων ένα νέο φορολογικό σύστημα και οι αποκρατικοποιήσεις, 
  • η συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος,
  • τα μέτρα για την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση, καθώς και 
  • τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όσον αφορά το φλέγον θέμα της αναθεώρησης του μνημονίου, προβλέπει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων και επιβολής νέων φόρων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αποκατάσταση αδικιών με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Ακόμα, προβλέπεται η ρύθμιση των φετινών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματος των φορολογουμένων, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, η μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και τους αγρότες, η αντικατάσταση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο, καθώς και να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.


Αντιδράσεις
Σχολιάζοντας το κείμενο συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως "« Επιβεβαιώνει το μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία  πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει ».

Ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας το προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης τόνισε,
«Ενώ δίδονται υποσχέσεις και εκφράζονται προθέσεις, η κυβέρνηση είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της τρόικας, η οποία σπεύδει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να δώσει τις εντολές της».

Το ΚΚΕ. τόνισε  « Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δεν θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία ».


0 σχολια: