30/06/2012
Σήμερα θα ζήσουμε... ένα δευτερόλεπτο παραπάνω!
Ένα δευτερόλεπτο παραπάνω θα ζήσουμε σήμερα, αφού το τελευταίο λεπτό της ημέρας θα διαρκέσει 61 αντί για 60 δευτερόλεπτα!
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι φυσική, αλλά πρόκειται για ανθρώπινη παρέμβαση, προκειμένου οι επιστήμονες να συγχρονίσουν το χρόνο που χρειάζεται η Γη, για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονα της.
Θεωρητικά ο πλανήτης Γη χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για μια πλήρη περιστροφή 360 μοιρών. Όμως εξαιτίας της επιβάρυνσης από την βαρυτική δράση της Σελήνης, του Ήλιου και άλλων πλανητών, παρατηρείται καθυστέρηση κάποιες φορές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται απόκλιση ανάμεσα στον φυσικό (ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο (ΤΑΙ), που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Έτσι, περιοδικά γίνεται μία διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), που λέγεται επίσης «Zulu Time» και μετριέται από τα ατομικά ρολόγια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προχωρούν σε αυτή την ενέργεια. Η διαδικασία ξεκίνησε το 1972, όπου προστέθηκαν δύο δευτερόλεπτα, και από τότε έχουν προστεθεί 23 δευτερόλεπτα, με πιο πρόσφατη χρονολογία το 2008.
Ο ατομικός χρόνος υπολογίζεται από εκατοντάδες ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο, τα οποία μετρούν τους παλμούς του ατόμου του χημικού στοιχείου καισίου, γεγονός που επιτρέπει τον διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου σε δέκα δισεκατομμύρια μικρότερα τμήματα.
Η ακρίβεια αυτή σημαίνει ότι, αντίθετα με τον ηλιακό χρόνο, χάνεται μόλις ένα ατομικό δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατ. χρόνια.
Η πρώτη διόρθωση έγινε το 1972 με την προσθήκη ενός δευτερολέπτου, έτσι ώστε το έτος να έχει 86.401 δευτερόλεπτα. Μέχρι τότε, ο χρόνος μετριόταν όχι από τα ατομικά ρολόγια, αλλά με βάση τον ηλιακό χρόνο (δηλαδή με βάση την αστρονομική σχέση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο) και ήταν γνωστός ως «Χρόνος Γκρίνουιτς» (GMT), ο οποίος παραμένει ακόμα σε ισχύ ως χρόνος (Universal Time-UT1).
Κάθε φορά που η απόκλιση μεταξύ ατομικού χρόνου TAI και χρόνου GMT (ή UT1) φθάνει ένα όριο, κρίνεται αναγκαία η προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου από τη Διεθνή Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS), η οποία εδρεύει στη Γερμανία και δημιουργήθηκε το 1987 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας και Γεωφυσικής.
Το έξτρα δευτερόλεπτο, που ανακοινώνεται μήνες πριν την εισαγωγή του για να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί της διεθνούς κοινότητας, παραδοσιακά προστίθεται είτε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, είτε το βράδυ της 30ής Ιουνίου.
Φέτος, στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα είναι η 25η φορά που από τους άγρυπνους «φύλακες του χρόνου» θα προστεθεί ένα διορθωτικό δευτερόλεπτο στον Παγκόσμιο Χρόνο (UTC). Οι τελευταίες τρεις προσθήκες δευτερολέπτων είχαν γίνει τα έτη 2008, 2005 και 1998.
Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν με την πρακτική, εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε υπολογιστικά συστήματα ή δορυφόρους. Εξάλλου, κάθε φορά που μπαίνει σφήνα το έξτρα δευτερόλεπτο, οι υπολογιστές συγχρονίζονται χειρωνακτικά, διαδικασία που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 σχολια:
Post a Comment