ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

27/09/2012

"Σβήνουν" τα ελληνικά από τον ψηφιακό χάρτη ;

"Στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα, ποιες γλώσσες κινδυνεύουν να μην "επιβιώσουν" - Τεχνολογικά ξεπερασμένη θεωρείται η Ελληνική γλώσσα.

Η ζωή στην ψηφιακή εποχή "εξαφανίζει" τα ελληνικά αλλά και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, πανευρωπαϊκή έκθεση με την υπογραφή 200 και πλέον ειδικών κρούει τον κώδωνα του... ψηφιακού κινδύνου.


Στην Ευρώπη ομιλούνται 23 επίσημες γλώσσες, οι οποίες με την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο του 2013 θα αυξηθούν σε 24.
Οι ξένες γλώσσες αποτελούν ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της ΕΕ.

Γλωσσολόγοι από 34 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, βαθμολόγησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", τις διαθέσιμες γλωσσικές υπηρεσίες και δημιούργησαν ένα "Λευκό Βιβλίο" για κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα.

Οι ειδικοί αναζήτησαν μεταξύ άλλων τέσσερα βασικά ηλεκτρονικά εργαλεία. Την ύπαρξη αυτόματης μετάφρασης, τη δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης και ψηφιακής ανάλυσης κειμένου, ενώ παράλληλα διερεύνησαν και τη διαθεσιμότητα γλωσσικών πόρων ή πηγών.

Σε πρώτη φάση εξέτασαν τις ιστοσελίδες που επιτρέπουν στους χρήστες τους να κάνουν online μεταφράσεις.

Εξετάστηκε παράλληλα και η "επικοινωνία" των ελληνόφωνων χρηστών με τις συσκευές τους, όπως για παράδειγμα το να μιλήσει κάποιος στο GPS στη μητρική του γλώσσα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχουν τέτοιες συσκευές, δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι αγγλόφωνες.

Το "χρυσό" κατακτά η αγγλική γλώσσα, καθώς οι αγγλόφωνοι χρήστες έχουν την καλύτερη δυνατή τεχνολογική υποστήριξη, κάτι που ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωση της γλώσσας.

Από τεχνολογικό... αποκλεισμό κινδυνεύουν περισσότερο η ισλανδική, η λετονική, η λιθουανική και η μαλτέζικη γλώσσα, ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα βρίσκονται η ελληνική, η βουλγαρική, η ουγγρική και η πολωνική γλώσσα που έχουν "αποσπασματική" τεχνολογική υποστήριξη."Μέτρια" χαρακτηρίζεται η υποστήριξη χρηστών σε ολλανδική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Το χάσμα μεταξύ "μικρών" και "μεγάλων" γλωσσών ολοένα και διευρύνεται.

Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν πως χωρίς αποφασιστική δράση, οι γλώσσες αυτές δύσκολα θα "επιβιώσουν" στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα.Δεν είναι όμως στα χέρια του μέσου χρήστη. 
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας για όλες τις γλώσσες.

Οι χρήστες, όμως, πρέπει να απαιτούν να υπάρχουν και στη γλώσσα τους την τεχνολογία και τα μέσα αυτά και να μην ικανοποιούνται με τα αγγλικά".


0 σχολια: