ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

20/09/2012

"Χρυσάφι" η διαχείριση σκουπιδιών; ( Vids)

Διϋπουργική για τη διαχείριση των αποβλήτων!!

Την πρώτη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, συγκάλεσε σήμερα Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής.


Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, η κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, στη Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα και τα θέματα αποκατάστασης των παράνομων χωματερών.
Παράλληλα η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της βλέπει τα σκουπίδια ως "χρυσάφι".
Αυτό αποδεικνύουν με την υποδειγματική διαχείριση των αποβλήτων τους έξι κράτη-μέλη.
Η Κομισιόν φαίνεται να ρίχνει βάρος τελευταία στην αποτελεσματική διαχείριση των αστικών αποβλήτων, επαινώντας σε μια πρόσφατη έκθεση έξι κράτη-μέλη για τα μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα.
Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για το Περιβάλλον, τα έξι αυτά κράτη έχουν ελαχιστοποιήσει την ταφή των αποβλήτων τους ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης, δημιουργώντας στο πλαίσιο αυτό επικερδείς βιομηχανίες και θέσεις εργασίας.
Η βιομηχανία επεξεργασίας αστικών αποβλήτων μέσω ανακύκλωσης ή αποτέφρωσης στις χώρες της ΕΕ φαίνεται να αποφέρει μεγάλες προσόδους ενώ απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο τομέας της επεξεργασίας απασχολεί περίπου δύο εκατομμύρια εργαζομένους ενώ το 2008 απέφερε κέρδη ύψους 145 δις €.
Αν θεωρήσουμε πως οι κοινοτικές οδηγίες εφαρμόζονται κατά γράμμα, τότε υπολογίζεται πως στον τομέα αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν άλλες 400.000 θέσεις εργασίας μαζί με μια άνοδο των κερδών κατά 42 δις €.  

Με αφορμή τις τελευταίες αυτές εξελίξεις στην Αττική, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δημοσιοποίησε τη θέση της, επαναλαμβάνοντας τη βασική εκτίμησή της ότι: «ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξωφρενική επιλογή, που συνιστά τεχνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο».
Ταυτόχρονα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών, για τη συνεργασία και το συντονισμό συλλογικοτήτων, για τη δημιουργία του πιο πλατιού κοινωνικού μετώπου αντίστασης και για την περαιτέρω τεκμηρίωση της εναλλακτικής πρότασης της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης βρίσκεται αναρτημένο εδώ:

Η έλλειψη ειδικών γνώσεων με το όλο θέμα, μας αποστερεί από την δυνατότητα να  σχολιάσουμε αν τα παραπάνω είναι εφαρμόσιμα και συμβατά με τον τρόπο ζωής και συνήθειές μας, έχουμε όμως την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε τουλάχιστον να συγκρίνουμε την δική μας συμπεριφορά με άλλες χώρες και νοοτροπίες.  


Παρακολουθείστε τα Video που ακολουθούν  για να έχετε και εσείς δείγματα γραφής.
Έτσι συμπεριφέρονται στην μακρινή Taiwan, To Video έχει διάρκεια 1:35

και έτσι στην Μακρινή Ιαπωνία στην πόλη Higashikurume. Το Video έχει Διάρκεια 14:25


0 σχολια: