Η λέξη “Καπέλο” είναι ιταλική και σημαίνει μικρό κάλυμμα, μικρό σκέπασμα.
Γεννιέται λοιπόν μια απορία ...
εκείνος που μας φοράει ένα καπέλο το κάνει γιατί του καίγεται η καρδία να μας βλέπει απροστάτευτους, ή μας καπελώνει για να μας προστατεύει, από το ίδιο μας το μυαλό, όσο τέλος πάντων υπάρχει κάτω από το καπέλο, όταν μάλιστα όλοι ξέρουμε πως κάτω από το καπέλο συνήθως υπάρχουν τρίχες ;
Το ενεργητικό ρήμα καπελώνω σημαίνει φοράω σε κάποιον άλλο ένα καπέλο που ενδεχομένως δεν το θέλει ή δεν του πάει, ενω το παθητικό ρήμα καπελώνομαι σημαίνει αφήνομαι να μου φορέσουν ένα καπέλο αδιαφορώντας αν το έχω ή όχι ανάγκη ή αν μου πάει.
Σχολαστικές λεπτομέρειες θα μου πείτε, κοιτάξτε όμως και θα δείτε τι σημαίνουν αυτές οι λεπτομέρειες.
Το “καπελωνόμαι(μαστε)” Ως ρήμα παθητικό, σημαίνει πως εγώ αφήνομαι να καπελωθώ, κάθομαι να με καπελώσουν, συνεπώς το ήθελα το καπέλο που μου φόρεσαν, δηλαδή αυτά που έπαθα «τα θελα και τα παθα» .
Καπέλο,συνήθως μας φοράνε οι καθ΄οιονδήποτε τρόπο εξουσιστές μας. Είτε γιατί μας θεωρούν κουτούς, ανίκανους, αγράμματους ελλειμματικούς.. είτε γιατί τις περισσότερες φορές το τραβάει ο οργανισμός μας !
Συμπέρασμα...όλοι αυτοί καλά γνωρίζουν, πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να μας περάσει μέχρι τ΄ αυτιά το οποιοδήποτε πολιτικό καπέλο, κατά την έννοια της ενεργητικής του ρήματος ... χωρίς εμείς να αντιδράσουμε !!!
Υπάρχουν όμως και πιο «σικ» καπέλα, όπως αυτά που μας φοράει ο σύγχρονος Philip Treacy .
Άλλωτε καπέλο το «Κοινωνικό Παντοπωλείο ή Ιατρείο ή Φαρμακείο», το λεν ή και καπέλο «Μπαλέτα Bolshoi». Μπορεί να είναι ημίψηλο ή του Καναπέ, αν και τις περισσότερες φορές του δίνουν ένα πιο εύηχο όνομα όπως πχ. «Πυτιούσια (κατα το Μαρδάκεια)», και ΜΑΣ το φορούν με τόση ευκολία, ...... που δε λέγεται !!.
Συχνά, μας το φορούν το ένα πάνω στ΄ άλλο, το νέο καπέλο πάνω στο προηγούμενο και πάει λέγοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια καπελαδούρα σαν τον πύργο του Άιφελ, αφού είναι γνωστό πως ένα πολιτικό καπέλο φορεμένο πάνω πάνω απ΄ όλα τα΄ άλλα δεν χάνει το πολιτικό του νόημα.
Ενδεικτικά από την παραπάνω εικόνα μπορείς εύκολα να διακρίνεις καπέλα που μέχρι σήμερα μας φόρεσαν, όπως επι παραδείγματι την αρχαία περικεφαλαία των Σαλαμινομάχων, το κράνος των μηχανικών έργων και την « Τραγιάσκα » το απαραίτητο αξεσουάρ των λαϊκών στρωμάτων το καπέλο των αριστεροδέξιων σοσιαλιστών.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 σχολια:
Post a Comment