ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

22/06/2013

2500 Χρόνια π.Χ.....με το Ιουλιανό ή το Γρηγοριανό Ημερολόγιο; (Ηχητικό)


Ουίνστον Τσώρτιλ, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.
Στο ηχητικό Απόσπασμα  που ακολουθεί, ο δήμαρχος Σαλαμίνας:
  • αποδέχεται εμμέσως το λάθος (λέει πως δεν το γνώριζε !!) των αρχικών του δηλώσεων,  
  • δεν ζητά συγνώμη για τις αρχικές του θέσεις περί των επετειακών εκδηλώσεων των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2020, (τι σημασία έχει εξάλλου, εορταστικές εκδηλώσεις είναι),
  • κατηγορεί  συλλήβδην τους άλλους για άγνοια αριθμητικής, και 
  • αποδέχεται «de facto» ως ορθή την άποψη του Γερμανού πρέσβη για το 2021, μετά από την εξήγηση  περί μετρήσεως του χρόνου που του έδωσε στο γραφείο του.
(διάρκεια 2λ:56δ) 

Αντιπαρέρχομαι  προς το παρόν το γεγονός, ότι ούτε στο επίσημο Site του δήμου Σαλαμίνας, ούτε και στο site της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπάρχει σχετικό δελτίο τύπου γι' αυτή την επίσκεψη. 
Ευτυχώς δηλαδή που «είδε τον πόρτα ανοιχτή και μπήκε».....

«Περί όνου Σκιάς» ο Καυγάς ..... και εξηγούμαι:
Σε αντίθεση με τις σύγχρονες αντιλήψεις καταγραφής του ετήσιου χρόνου και εφαρμογής του ημερολογίου, οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν χρήση ενός πανελλήνιου ετήσιου λειτουργικού κειμένου, το οποίο να ρυθμίζει την καθημερινή θρησκευτική και πολιτικοκοινωνική ζωή στο σύνολό της.

Η διάρθρωση του ετήσιου χρόνου στην αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή
κοινών μεταξύ των πόλεων πρακτικών (υιοθέτηση του σεληνο-ηλιακού ημερολογίου,
εφαρμογή εμβόλιμων μηνών) που εξασφάλιζαν, κατά τον Πλάτωνα, τη διευθέτηση της "τάξης" - δηλαδή της τακτοποίησης "των ημερών σε μήνες και των μηνών σε χρόνια"- με σκοπό κυρίως την εξίσωση του εορτασμού των λατρευτικών πράξεων με συγκεκριμένες εποχές του έτους. 
Σχεδόν κάθε πολιτισμός ανέπτυσσε το δικό του ημερολόγιο, λίγα όμως κατόρθωσαν να  επιβιώσουν. 

Τα χρονολογικά συστήματα που  χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες είναι εκατοντάδες, δύο από αυτά είναι το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.  το ημερολόγιο που  επικρατούσε ήταν αυτό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης.

Λόγω της ατέλειας του, όμως, δημιουργήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με  σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο  καθιερώθηκε το 46 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα και δέχθηκε αρκετές τροποποιήσεις μέχρι να πάρει την τελική του μορφή το 8 μ.Χ. το ημερολόγια αυτό το επεξεργάστηκαν  Έλληνες αλεξανδρινοί αστρονόμοι με επικεφαλής τον Φλάβιο και τον Σωσιγένη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προστέθηκαν στο έτος 90 μέρες, δηλαδή η 1η  Μαρτίου του 44 π.Χ αντικαταστάθηκε από την 1η  Ιανουαρίου.

Σημ.συντ: Δεν μας εξήγησαν επαρκώς αν με την μεταβολή αυτή αναμορφώθηκε και η 22α Σεπτεμβρίου  του 480 π.χ.  που αφορά την ημερομηνία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, ως προς την ημέρα, τον μήνα και τον χρόνο, κάθε σχετική πληροφορία είναι καλοδεχούμενη

Έτσι το νέο, ηλιακό, ημερολόγιο ανταποκρινόταν απόλυτα στη διαδοχή των εποχών και  η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες.
Η μικρή διαφορά καλύπτονταν από μία  επιπλέον ημέρα που  προσθέτονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που  ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δυο φορές, ονομάζεται ακόμα και  σήμερα «δις έκτη» και  το έτος που  την περιέχει δίσεκτο.
Όμως και  στο Ιουλιανό Ημερολόγιο προέκυπτε ένα σφάλμα 11 λεπτών και  14 δευτερολέπτων το χρόνο. Εξαιτίας της απόκλισης αυτής, μιάμιση χιλιετία αργότερα η εαρινή ισημερία είχε μετατοπιστεί ημερολογιακά 11 μέρες πίσω σε  σχέση με  τα αστρονομικά δεδομένα ,(σ.σ. και νέα τροποποίηση).

Μπροστά στον κίνδυνο να  εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και  το Πάσχα χειμώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος προχώρησε σε  νέα μεταρρύθμιση του συστήματος.

Στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες, ενώ για να  αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και  στο μέλλον, αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να  θεωρούνται δίσεκτα, αντί για 100 χρόνια μόνο τα 97.  και τρίτη τροποποίηση

Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923, ονομάζοντας την 16η Φεβρουαρίου, 1η  Μαρτίου Κι άλλη τροποποίηση.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο διαφέρει από το Γρηγοριανό μόνο στον προσδιορισμό των δίσεκτων ετών.

Το ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και αποτελεί μια μικρή διόρθωση του Ιουλιανού.

Είναι ένα καθαρά ηλιακό ημερολόγιο που δεν προσπαθεί να συγχρονίσει την έναρξη των μηνών με τις φάσεις της σελήνης.

Αν και κανένας δεν μπορεί να μιλά κυριολεκτικά για Γρηγοριανές ημερομηνίες πριν την θέση σε ισχύ του νέου ημερολογίου, το ημερολόγιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρελθούσες ημερομηνίες.
Στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε χρήση της σύμβασης ότι το έτος πριν το έτος 1 είναι το έτος 0.
Αυτό διαφέρει από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο οποίο δεν υπάρχει έτος 0
το έτος πριν το έτος 1 είναι το Ιουλιανό έτος -1.
Η ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου του έτους 0 στο Γρηγοριανό, αντιστοιχεί στην 1η Γενάρη του 1 στο Ιουλιανό ημερολόγιο.

Οι πηγές μας είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Επανέρχομαι ..... και για τις άλλες μπαρουφολογίες που ακούστηκαν.


0 σχολια: