ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/06/2013

Μαθήματα Δεοντολογίας- Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας.

« Για Ποιόν κώδικα δεοντολογίας μας μιλούν ? »

(Βάλε το κέρσορα πάνω στην εικόνα να δεις ..)
Ας το συζητήσουμε λοιπόν  ..
Ένας κώδικας δεοντολογίας αποτελεί το σύνολο των αρχών σχετικά με την αποδεκτή και ηθικά ορθή συμπεριφορά των μελών  μιας ομάδας και συνεπώς αντικατοπτρίζει τις αξίες αυτού του συνόλου.
Σε καμία περίπτωση ο Κώδικας δεοντολογίας δεν αποτελεί ένα σύνολο νομικών κανόνων. 
Περιλαμβάνει τις αρχές που τα μέλη του συνόλου αποδέχονται οικειοθελώς και θεωρούν ότι πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά και την εν γένει επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Υπό αυτή την έννοια ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι δυνατόν να επιβληθεί μόνο στα μέλη που τον αποδέχονται οικειοθελώς και μεριμνούν για την εφαρμογή του.
Ένας Κώδικας δεοντολογίας δεν αφορά διαδικασίες αλλά όπως είπαμε κοινά αποδεκτές συμπεριφορές.

Κάτω από αυτή την λογική και ερμηνεία μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως οι κοινοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι. Μπούτσης και Μ. Δημητριάδου, έπρεπε να κληθούν από την δεοντολογική επιτροπή της παρατάξεως που ιδεολογικά ανήκουν, να δηλώσουν κατ αρχάς ότι αποδέχονται τον κώδικα και στη συνέχεια να απολογηθούν για τυχόν αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Και ενώ αυτοί έχουν από καιρού ανεξαρτητοποιηθεί, ο δήμαρχος αποπειράθηκε,δια της τεθλασμένης, να τους προσάψει αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και να τους καταδικάσει πολιτικά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτάσσοντας τάχα το συμφέρον του δήμου αντί της προσωπικής του έχθρας και αντιπαλότητας!!.

Στο απόσπασμα αυτό ακούγεται η εισήγηση του δημάρχου και έχει διάρκεια μόλις 6' & 06".
Η πηγή του ηχητικού αποσπάσματος είναι από το Blog «Γνώμη της Σαλαμίνας»

Ζητήθηκε δηλαδή από το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει πολιτικά μη μέλη του, για « μη εφαρμογή ενός ανύπαρκτου κώδικα δεοντολογίας».

Ενός κώδικα που  ΜΟΝΟ στο μυαλό του ηγέτη τους υπάρχει !!!.

Αν πράγματι υπάρχει τέτοιος κώδικας, ιδού λοιπόν η ευκαιρία να τον μάθουμε !!!

Παρεμπιπτόντως, μια και μιλάμε για κώδικες……  θα ήθελα να κάνω ενδεικτικά μερικές ερωτήσεις/επισημάνσεις προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αν και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα παραμείνουν κι αυτές όπως πάντα αναπάντητες.

Θα ρωτούσα λοιπόν την κ. πρόεδρο του Δ.Σ ….
Θεωρεί την προεδρία της δεοντολογικά σύμφωνη με τον Κανονισμό Λειτουργίας όταν:
  • Καταρτίζοντας την ημερήσια διάταξη.... υπακούει .....σε ανύπαρκτο κώδικα δεοντολογίας ή μήπως υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού, που της επιτρέπει να εισάγει θέματα στην ημερήσια διάταξη, που αφορούν άλλα όργανα του δήμου όπως αυτά των κοινοτικών συμβουλίων; 
  • Η παραπομπή στο άρθρο 6 παρ.2 του Κανονισμού που την υποχρεώνει να εντάσσει στην ημερήσια διάταξη όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, την καλύπτει δεοντολογικά ;
Έτσι ερμηνεύει τον κανονισμό;

Αλήθεια, τι έχει να μας πει για την μέχρι σήμερα περίοδο της προεδρίας της;
Είναι η ίδια ικανοποιημένη; Εμείς της δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά πως ΟΧΙ..

Θα αναφερθώ και στα παρακάτω άρθρα του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Σαλαμίνας για να την ρωτήσω:
Το άρθρο 3, αφορά την σύγκληση του Δ.Σ. και ειδικότερα με τις παραγράφους (3), (3.6α & 6β), (8)και (9), καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος πρόσκλησης κλπ ..., Αυτά εφαρμόστηκαν και στην συνεδρίαση της 30ης Απριλίου 2013; 
Εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11, παρ (1) που αφορά την Λειτουργία το Δ.Σ; 
Εφαρμόζονται οι παρ.3,β & 3,δ του άρθρου 12 ; 
Κατ' επανάληψη έχει παραβιαστεί η έννοια του άρθρου 13, που αφορά τις διαδικασίες συζήτησης και λήψη απόφασης κατεπείγοντος θέματος και ειδικότερα της παρ.(1), όταν «Κατεπείγον χαρακτηρίζεται ένα θέμα όταν αποδεδειγμένα , έχει προκύψει μετά την επίδοση της πρόσκλησης για την συνεδρίαση του Δ.Σ». Τι έχει να μας πει γ' αυτό;
Εφαρμόζονται οι περιορισμοί του άρθρου 16, που αφορούν το χρόνο ομιλίας των ομιλητών ;
Και επειδή η αντιπαλότητα του δημάρχου με τους πρώην συνεργάτες του είναι καθαρά προσωπικό του θέμα ,  θα πρότεινα  προς κάθε κατεύθυνση, για του λόγου το αληθές..... να διαβάσει το άρθρο μας της 17ης Ιουνίου του 2012 που είχε τον τίτλο «Τα του δήμου λέγονται πάντα δημόσια»!) και θα τα θυμηθεί !!!

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε !!


2 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Πολύ καλό και επικοδομητικό

Anonymous said... Best Blogger Tips

Δε λέω καλό το κείμενο και εμπεριστατωμένο μα το καλύτερο, η εναλλαγή της φωτό.
Τώρα αν πιστεύεις πως θα σου απαντήσουν ο δήμαρχος πολύ δε περισσότερο η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είσαι γελασμένος.