ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

10/11/2013

Δημοτικές Εκλογές 2014-Τι προβλέπει ο νέος νόμος; Είναι ικανοί οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις;

Ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα, οι μήνες περνούν και οι δημοτικοί άρχοντες, εκόντες-άκοντες, είναι υποχρεωμένοι να μάθουν να ζουν κάτω από το νέο καθεστώς διαχείρισης των κοινών και κυρίως, να μάθουν να ελέγχουν αυστηρά τα οικονομικά τους.
 Η εποχή της αμεριμνησίας πέρασε ανεπιστρεπτί και τα «αν δεν παρανομήσεις έργο δεν κάνεις» τελείωσαν!
Οι δημοτικοί άρχοντες, θα πρέπει σύμφωνα με τους νέους κανόνες και δεδομένα που θα ισχύσουν:

  • Να μάθουν ότι η κυριαρχία του ενός πέρασε ανεπιστρεπτί. 
  • Να μάθουν να ζουν με όσα βγάζουν.
  • Να μάθουν να κάνουν αντί για αλόγιστες σπατάλες .... οικονομίες, 
  • Να μάθουν να αξιοποιούν σωστά την όποια περιουσία έχει ο δήμος μας και κυρίως, 
  • Να μάθουν να λογοδοτούν επί της ουσίας στους δημότες τους, ο προϋπολογισμός και η λογοδοσία είναι πράγματα γνωστά στον ιδιωτικό τομέα, και γίνονται σε τακτά (μικρά) χρονικά διαστήματα, γιατί όχι και στο δήμο !
Όλα αυτά θα αποτελούν από εδώ και πέρα την καθημερινότητα των δημοτικών αρχόντων, και το ερώτημα που μπαίνει είναι αν κατά πόσο οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι τα έχουν εμπεδώσει όλα αυτά, αν είναι ικανοί να αλλάξουν άμεσα, μέσα σε μια θητεία, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές δεκαετιών. !!
Είναι δεν είναι η απάντηση  απλή, θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με βάση τις αρχές της νέας εποχής, σε διαφορετική περίπτωση... σύντομα θα ανήκουν και αυτοί στο παρελθόν. 

Ακούγεται πως ο νέος νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλους τους έτους και θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές 18 και 25 Μαΐου 2014 θα προβλέπει :
  1. Δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα δεύτερο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως παράταξης, οι οποίοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.
  2. Οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους και παράλληλα να «σταυρώνουν τους συμβούλους και των άλλων παρατάξεων».
  3. Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων και μόνον αν δεν φτάνουν σε αυτό το ποσοστό θα επαναλαμβάνεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.
  4. Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα έχουν απαραιτήτως και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων.
  5. Για πρώτη φορά τίθεται όριο εκλογής (5%), έτσι αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψήφιους τους άλλων παρατάξεων.

Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα ..... δεν μένει παρά να θυμηθούμε το γνωστό «Ες αύριον τα σπουδαία», όχι υπό την έννοια της αναβολής που υπαγορεύεται από την έκφραση ως προτροπή «Άστο καλύτερα για αύριο », αλλά ως έννοια προειδοποίησης για κάτι που αργότερα θα μετανιώσουμε που δεν το αξιολογήσαμε έγκυρα.


2 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

φιλικα θελω να σε πληροφορησω τα εξης
δεν βγαινουν ολοι οι δημοτικοι συμβουλοι απο την πρωτη κυριακη αλλα μονο το 40%.
ο δημαρχος δεν ειναι σιγουρο πως θα εχει την πλειοψηφια γιατι το 40% εκλεγεται με απλη αναλογικη δηλ στο δημο μας οι 13 πρωτοι σε σταυρους απο οπου και αν προερχονται ακομη και ανεξαρτητοι μαζι με τους επι κεφαλης των παραταξεων που επιασαν το 5% και δεν εγιναν δημαρχοι ειναι δημοτικοι συμβουλοι.
οι υπολοιποι εκλεγονται με ενισχυμενη αναλογικη και τους περισσοτερους τους παιρνει ο εκλεγεις δημαρχος.
τα τυχον υπολοιπα των συνδιασμων που δεν επιασαν το 5% και αντιστοιχουν σε εδρες πανε στο δημαρχο.
υπαρχουν σκεψεις αν οι υποψηφιοι δημαρχοι ειναι πανω απο 6 να μπορεις να επιλεγεις μεχρι δυο.
Μ.Κ.

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips


Αγαπητέ Μ.Κ
Το κείμενο του νομοσχεδίου για τον αντι-καλλικράτη, που είχε σταλεί προς την ΚΕΔΕ και τους δήμους από την περασμένη Δευτέρα, «δεν ισχύει» .
Επομένως καλόν είναι να περιμένουμε την τελική του μορφή.