ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

08/02/2014

Ο Πειραιάς για την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021, κι εμείς...άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...«αλαλούμ» !!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (6/2/2014)

(+) Για Μεγέθυνση
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργο Ανωμερίτη είχε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, και συζήτησαν για τις κοινές δράσεις της ΟΛΠ ΑΕ και του Δήμου Πειραιά.... με το δελτίο τύπου να καταλήγει:... 
«Σε ότι αφορά στην προετοιμασία του Πειραιά ως υποψήφιας πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του έτους 2021, ο Δήμος Πειραιά θα προσκαλέσει σε κοινή σύσκεψη, την ΟΛΠ ΑΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νήσων και το Δήμαρχο Σαλαμίνας.»

Ο Δήμος του Πειραιά προετοιμάζεται να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύσας της Ευρώπης  ποντάροντας στο γεγονός ότι το 2021 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας,

Τι θα υποστηρίξει άραγε ο δήμαρχος Σαλαμίνας, αν φυσικά παραβρεθεί στην κοινή αυτή σύσκεψη;
Θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διεκδίκηση του τίτλου ως ανεξάρτητη πόλη όπως διατυμπάνιζε με στόμφο  μέχρι χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο (εδώ), ή θα αλλάξει  πλεύση  στο καράβι της Πρωτοβουλίας πριν αυτό εξοκείλει στα αβαθή του ερχόμενου Μαΐου; 

Παρεμπιπτόντως για τον τίτλο αυτό, μέχρι  την ώρα τουλάχιστον που γράφω αυτό το κείμενο,  « Επτά (7) πόλεις » έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του, επτά Πόλεις με λαμπρό παρελθόν αλλά και αβέβαιο μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Αρβανιτόπουλος και το Υπουργείο Πολιτισμού θα δείξουν άραγε την ίδια ευαισθησία και για τις  παρακάτω αναφερόμενες πόλεις ;

Αναλυτικά οι «μονομάχοι», οι υποψήφιες επτά πόλεις (με αλφαβητική σειρά) έχουν ως εξής !!!

(1) Καβάλα

Σε θεωρητικό επίπεδο είναι οι διαδικασίες στην Καβάλα, καθώς η δημοτική αρχή βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να κατατεθεί υποψηφιότητα αλλά ακόμα δεν υπάρχει η σχετική απόφαση.
Τα στοιχεία που προτάσσει η πόλη είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, ένας πολιτισμικός θεσμός πανελλαδικής εμβέλειας και το αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό παρελθόν της περιοχής.

(2) Καλαμάτα

"Ζεστά" αντιμετωπίζουν στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα το θέμα.
Η υποψηφιότητα της πόλης στηρίζεται κυρίως στον συμβολισμό που προκύπτει, καθώς το 2021 η χώρα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, η οποία ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου του 1821 από την Καλαμάτα.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν, επίσης, η δυνατή πολιτιστική παρουσία της πόλης επί δεκαετίες, η διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, η άριστη προσβασιμότητα με αυτοκινητόδρομο, αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα και υδατοδρόμιο ενώ το 2021 θα είναι έτοιμος και ο δρόμος Καλαμάτας-Ριζόμυλου, που θα ενοποιεί όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στο βόρειο τμήμα της παραλίας του Μεσσηνιακού κόλπου. 
Πλεονεκτήματα θεωρούνται ακόμη, οι υποδομές εκδηλώσεων με κορωνίδα το Μέγαρο Χορού και οι υποδομές υποδοχής των επισκεπτών.
Λίγες μέρες πάντως μετά την γνωστοποίηση του ενδιαφέροντος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου "άδειασε" την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την "μη σοβαρή", επικαλούμενος το τεράστιο κόστος του εγχειρήματος.

(3) Ναύπλιο

Την δεύτερη προσπάθεια του στο θεσμό κάνει το Ναύπλιο, το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα και το 1997, με την πρόταση να υπερψηφίζεται πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο.
Στα πλεονεκτήματα της πόλης είναι το ιστορικό υπόβαθρο, το προϊστορικό και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής και η αρχιτεκτονική, όπως επίσης, η υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους. 
Βάση δίνεται ακόμη, στο ρόλο που διαδραμάτισε το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας και στον διεθνούς εμβέλειας θεσμό του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται στην πόλη.

(4) Ξάνθη

Εξαιρετικά αμφίβολο είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν θα φτάσει στο σημείο να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα της Ξάνθης.
Η πρόταση έγινε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, το οποίο διακρίνει μέσω του θεσμού, προοπτική για ριζικές αλλαγές, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα αυτή.
Στα ατού της Ξάνθης είναι, μεταξύ άλλων, η καπνική ιστορία της, η αρχιτεκτονική της και το αρχαιοελληνικό παρελθόν της περιοχής.

(5) Πειραιάς

Η υποψηφιότητα του Πειραιά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη πόλη για να πάρει το χρίσμα.
Η πόλη ποντάρει, όπως προαναφέραμε, στο γεγονός ότι το 2021 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, την οποία για τον λόγο αυτό προτείνει ως "πολιτιστική συμπρωτεύουσα".
Πέραν του πλήρους φακέλου, ο Πειραιάς έχει και πολιτική υποστήριξη, με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αποκαλύπτει πριν λίγους μήνες δημοσίως ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα και ότι για την κατάρτιση του φακέλου θα βοηθήσει το υπουργείο Πολιτισμού.
Τη στήριξη του έχει εκφράσει, επίσης, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

(6) Σύρος

Η σκέψη για να μπει η Σύρος στη μάχη "γεννήθηκε" στο facebook από κατοίκους του νησιού.
Η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά από το δήμο, ο οποίος ανακοίνωσε στη συνέχεια και επίσημα την υποψηφιότητα.
Αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η Σύρος αποτελεί κομμάτι του πανάρχαιου κυκλαδικού πολιτισμού, στη βιομηχανική της ιστορία, στη λαϊκή της παράδοση αλλά και στο μοναδικό χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας και της ιδιότητας της ως πρωτεύουσας ενός συμπλέγματος νησιών.

(7) Τρίπολη

Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην Τρίπολη, αφού το ενδιαφέρον για το θεσμό είναι μεγάλο.
Το σημαντικότερο στοιχείο της υποψηφιότητας της, είναι η συμπλήρωση το 2021, 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, όταν η πόλη ήταν εστία του πολέμου και η πρώτη που απελευθερώθηκε.
Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ότι η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής του θεού Πάνα και ότι εκεί αναφέρονται ότι διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές παγκοσμίως ενώ βαρύτητα δίνεται και στην έννοια του αρκαδισμού, η οποία έχει παγκόσμια απήχηση ως τρόπος ζωής.

Για την ιστορία,
  • Τρεις ελληνικές πόλεις έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, τον σχετικό τίτλο, η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006.
  • Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι οι κανονισμοί του θεσμού απαγορεύουν οποιαδήποτε κρατική βοήθεια στις υποψήφιες πόλεις. Η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, λοιπόν, κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ το ύψος του ποσού που θα δαπανήσει κάθε πόλη για να προετοιμαστεί κατάλληλα, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές της δυνάμεις ή καλύτερα από την τσέπη της.
  • Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες πόλεις μπορούν να υποβάλουν επίσημα αίτημα μέχρι 6 χρόνια πριν την έναρξη της εκδήλωσης, δηλαδή για τη διοργάνωση του 2021μέσα στο 2015 και θα ακολουθήσει αξιολόγηση από επιτροπή της ΕΕ. (Να το επαναλάβω ; «και θα ακολουθήσει αξιολόγηση από επιτροπή της ΕΕ»



4 σχολια:

Τοψιδέλης Παντελής said... Best Blogger Tips

ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 1622/2006/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 24ης Οκτωβρίου 2006για τη θέσπιση κοινοτικής δράσης όσον αφορά την εκδήλωση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 151, την πρόταση της Επιτροπής, τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών (1), Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η απόφαση αριθ. 1419/1999/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θέσπισε κοινοτική δράση όσον αφορά την εκδήλωση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση αριθ. 1419/1999/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από την παρούσα απόφαση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ:

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Θεσπίζεται κοινοτική δράση με τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για να καταδείξει τον πλούτο, την ποικιλομορφία και τα κοινά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών πολιτισμών και να προαγάγει τη βαθύτερη αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ευρωπαίων πολιτών.

Άρθρο 2

Πρόσβαση στη δράση

1. Οι πόλεις των κρατών μελών και των χωρών που θα προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 31η Δεκεμβρίου 2006 δικαιούνται να ανακηρυχθούν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για ένα έτος, με τη σειρά που καθορίζεται στον κατάλογο του παραρτήματος.

2. Ανακηρύσσεται ένας Δήμος από κάθε κράτος μέλος που αναγράφεται στον κατάλογο του παραρτήματος. Η χρονολογική σειρά που προβλέπεται στον εν λόγω κατάλογο μπορεί να τροποποιηθεί με κοινή συμφωνία των ενδιαφερομένων κρατών μελών.

Άρθρο 4

Κριτήρια για το πολιτιστικό πρόγραμμα

Το πολιτιστικό πρόγραμμα πληροί τα κάτωθι κριτήρια, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: «ευρωπαϊκή διάσταση » και «πόλη και πολίτες».

1. Όσον αφορά την «ευρωπαϊκή διάσταση », το πρόγραμμα:

α) ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών και πόλεων από τα αντίστοιχα κράτη μέλη και άλλα κράτη μέλη σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς·

β) καταδεικνύει τον πλούτο της πολιτιστικής πολυμορφίας στην Ευρώπη·

γ) αναδεικνύει τις κοινές πτυχές των ευρωπαϊκών πολιτισμών. L 304/2 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.11.2006

Για να ξέρουμε τι λέμε

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

@Τοψιδέλης Παντελής
Για να ξέρουμε τι λέμε;;;;
Εμείς κ. Τοψιδέλη και ξέρουμε και τα λέμε, και για του λόγου το αληθές σε παραπέμπουμε μεταξύ άλλων στα άρθρα μας :
• « Σαλαμίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020 ; » Αναρτηθηκε στις 3/03/2011.
• Αλήθεια ... για ποιά Πολιτιστική Πρωτεύουσα μας μιλάτε ; Αναρτηθηκε στις 9/05/2013.
• Τα πράγματα είναι απλά, το μπέρδεμα είναι να τα καταλάβεις… Αναρτηθηκε στις 9/23/2012
• Για την Πολιτιστική Πόλη της Ευρώπης μετά το 2020 Αναρτηθηκε στις 3/06/2011
• Και νέα υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής του 2021 !!. Αναρτηθηκε στις 9/21/2013
• Η αλήθεια για το έγγραφο της Βουλής που παρουσίασε ξαφνικά ο δήμαρχος Σαλαμίνας στο Δ.Σ.! (Ηχητικό) Αναρτηθηκε στις 6/30/2013
• Η «έκπληξη» του Πειραιά - υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης! Αναρτηθηκε στις 4/11/2013
• Ουτοπία η Οικονομική ενίσχυση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από την Ευρωπαϊκή Ένωση .... Αναρτηθηκε στις 7/05/2013
• 16η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας 19/6/2013 .....«Όλοι ....Χύμα» Συνέχεια. (ηχητικά) Αναρτηθηκε στις 6/26/2013
• Λέτε να ξαναδούμε τα γνωστά προ-ημερησίας φαντάσματα, στην 16η Συνεδρίαση του Δ. Σ. Σαλαμίνας ; Αναρτηθηκε στις 6/17/2013
• ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ 2020-2033. Αναρτηθηκε στις 9/09/2012
Αν θέλεις τα link ευχαρίστως να σου τα στείλω ή απλά γράψε«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ» στο πεδίο «Search» στο επάνω δεξιά της σελίδας μας και θα τα έχεις on spot.
Όχι και «για να ξέρουμε τι λέμε» !!!

Τοψιδέλης Παντελής said... Best Blogger Tips

Αξιότιμε κύριε Θεοχάρη,

Πιστεύω ότι, ξέρω να χειρίζομαι την Ελληνική γλώσσα όπως μας την έμαθαν οι δάσκαλοι μας στην αρχή, και οι καθηγητές μας στην συνέχεια, αν και ακόμα αμφιβάλλω αν το βιβλία που μας έδωσαν να διαβάσουμε και ακόμα διαβάζουμε ήταν και είναι τα σωστά.
Αν πιστεύεται ότι έχουμε διαβάσει τα σωστά βιβλία όλοι μας, τότε μου δίνεται το δικαίωμα να χαρακτηρίσω την απάντηση σας λίγο άστοχη και αυτό γιατί το μόνο που έκανα σε ένα δημοκρατικό ιστολόγιο ήταν να αναρτήσω επώνυμα (η δημοκρατία των ιστολογιών της Σαλαμίνας λειτουργεί ανώνυμα και για αυτό πρέπει να αναρωτηθούν οι έχοντες τα μέσα γιατί γίνεται αυτό) να μεταφέρω αυτούσια και μεταφρασμένη στα Ελληνικά την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιτρόπου Viviane Reding η οποία είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας (εκεί υπάρχει όλοι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και οι τροποποιήσεις της).
Αν λοιπόν οι επισκέπτες των ιστολογιών , ξέρουν τον τρόπο να διαβάζουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (αριθμοθέτης lex και com) και διαθέτουν τον χρόνο να το κάνουν, μπορούν να βγάλουν από μόνη τους το συμπέρασμα αν η Σαλαμίνα μπορεί η δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο για τον Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Αν τώρα πιστεύεται ότι, τα βιβλία που έχουμε διαβάσει δεν ήταν τα σωστά, τότε μπορώ να πω ότι η απάντηση σας ήταν εύστοχη και θα μπορούσα να το δικαιολογήσω στο ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι λέμε μέσα από τον γραπτό λόγο.
Η πρόθεση μου δεν ήταν να έρθω σε μια αντιπαράθεση με κανέναν, η πρόθεσή μου ήταν ότι, πρέπει κάποια στιγμή ο πολίτης ο οποίος έχει το δικαίωμα στην ενημέρωση να μπορεί από μόνος του να κρίνει τις πράξεις των πολιτικών που ζητάνε την ψήφο μας, οι οποίοι πολιτικοί ακόμα δεν έχουνε μάθει αν ο ψήφος που μας ζητάνε είναι δικαίωμα ή υποχρέωση του πολίτη απέναντι στην κοινωνία (ας αποφασίσει κάποιος που ασκεί την δημοσιογραφική ιδιότητα στην Σαλαμίνα να τους το θέσει σαν ερώτηση για να δούμε την δημοκρατική παιδία των υποψηφίων Δημάρχων και Συμβούλων της Σαλαμίνας και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τους πολιτικούς μας) και να αποφασίσει για το μέλλον όπως αυτός δημοκρατικά έχει το δικαίωμα να πράξει.
Επίσης θα μου επιστέψετε με όλων τον σεβασμό που έχω προς του αναγνώστες του ιστολογίου και στους ανθρώπους που χειρίζονται το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης να ξέρω λίγο – μπορεί και ελάχιστα – παραπάνω από εσάς για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Τοψιδέλης Παντελής.


ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Και η ακριτική Ρόδος, φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021. Τον Ιούνιο θα κατατεθεί ο σχετικός φάκελος.