ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

12/11/2014

Eπιτυχής η προσγείωση του σκάφους “Ροζέτα” σε κομήτη.

Το Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος “Ροζέτα” προσέγγισε με ασφάλειά το μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ.
Μια ιστορική στιγμή για τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρωπίνου γένους να εξερευνήσει το διάστημα έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης όταν το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαε) της αποστολής «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).....
To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος και, μετά από κάθοδο επτά ωρών, η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Το σκάφος, με την ονομασία “Ροζέτα” έχει διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι δέκα χρόνων μέσα στο σύμπαν προκειμένου να αγγίξει για πρώτη φορά, εάν όλα πάνε καλά, το παγωμένο έδαφος ενός κομήτη.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος οι επιστήμονες του οποίου μετά από πολλές μελέτες δεκαετιών επέλεξαν τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, για το εγχείρημα αυτό.

Η αποστολή αυτή θεωρείται αρκετά δύσκολη καθώς το έδαφος του κομήτη δεν είναι και το καταλληλότερο για προσεδάφιση. Στο έδαφος του κομήτη υπάρχουν βράχοι πολλών δεκάδων μέτρων και λόφοι.

Η αποστολή αναμένεται να δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για το Ηλιακό μας σύστημα.

Καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες πιθανόν να έφεραν το υδάτινο στοιχείο στη Γη, το οποίο ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη της ζωής πάνω στον πλανήτη μας, η αποστολή αυτή θεωρείται άκρως σημαντική για την περαιτέρω κατανόηση τόσο του Ηλιακού μας συστήματος, όσο και των πιθανοτήτων εξέλιξης ζωής.

Το μικρό αυτό ρομποτικό σκάφος θα έχει διάρκεια ζωής μόνο μερικούς μήνες, καθώς αναμένεται ότι ο κομήτης θα πλησιάσει τον Ήλιο η θερμοκρασία του οποίου θα καταστρέψει το Philae.

Ωστόσο, η Ροζέτα θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη ως τον Αύγουστο του 2015.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.

Ο πυρήνας και η κόμη συγκροτούν την κεφαλή του κομήτη. Μερικοί κομήτες παρουσιάζουν πολλές ουρές δύο έως έξι. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κομήτης σήμαινε εκείνος που άφηνε μακριά μαλλιά, ο «καρηκομόων».

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τεράστιων διαστάσεων. Μόνο η κεφαλή τους έχει συνήθως το μέγεθος της Γης ή είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη.

Όταν οι κομήτες φαίνονται με γυμνό οφθαλμό, έχουν συνήθως μήκος ουράς από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα και άνω.


0 σχολια: