ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

02/10/2015

ΠΟΙΌΣ τελικά αποφασίζει και πώς γίνεται ο έλεγχος της επιλογής της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ;

« Το χρίσμα θα πάρει η πόλη που θα δείξει ότι έχει πιστέψει η ίδια στην υποψηφιότητά της.
Ότι οι πολίτες και οι πολιτιστικοί φορείς της έχουν πάρει στα χέρια τους την κυριότητα της πρότασης. »

Όποιος όμως αποφασίζει να μιλήσει σοβαρά για τον θεσμό θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
- Στο άρθρο 6 της απόφασης ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση δράσης της Ένωσης όσον αφορά τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 προβλέπεται:
- Ότι η επιλογή της πόλης γίνεται στις Βρυξέλλες από μία ανεξάρτητη επιτροπή με ευρωπαϊκή σύνθεση.
- Ότι η επιτροπή αυτή αποφασίζει με αμεροληψία και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.
- Ότι τα κριτήριά της είναι πάντα τα ίδια, αλλά οι παράγοντες που βαρύνουν στη λήψη απόφασης ποικίλουν.
Για Παράδειγμα, θα αναφερθώ στην επιλογή το 2014 της Ουμέα, μία Σουηδική πόλη σχετικά άγνωστη, μέσα από τις συνυποψήφιες πόλεις Λουντ και Ουπσάλα, ή όπως πρόσφατα  αποφασίστηκε, ότι πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2019 θα είναι η ιταλική πόλη Ματέρα που βρίσκεται στην υποβαθμισμένη περιφέρεια Μπαζιλικάτα της νότιας Ιταλίας, η υποψηφιότητα της οποίας προτιμήθηκε από τη Σιέννα, την Περούτζια και τη Ραβέννα.

Ο ρόλος της επιτροπής επιλογής δεν εξαντλείται την ημέρα που μία πόλη παίρνει το χρίσμα.
Η παρακολούθηση της πορείας της προετοιμασίας είναι συνεχής για μία περίοδο έξι χρόνων.
Δεν πρόκειται για ένα απλό φεστιβάλ που διαρκεί 10-15 ημέρες, αλλά για μία διοργάνωση δωδεκάμηνης διάρκειας με τοπική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή διάσταση.

Αυτά τα ολίγα σε απάντηση στους ειδήμονες  περί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στον πρώην δήμαρχο Σαλαμίνας Ι. Τσαβαρή αλλά και για όσα υποστήριζαν το 2012, οι:  Ι. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ως Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο τότε  Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ, και οι Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ, Α. ΔΑΒΑΚΗΣ, Θ. ΦΩΤΙΟΥ, Η. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ, Φ. ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ, Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ, Α. ΔΑΒΑΚΗΣ, Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ, Ε. ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ, Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ μέλη της ίδιας επιτροπής στην «Εξέταση της πρότασης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση δράσης της Ένωσης, όσον αφορά στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 – 2033 COM 2012/ 407 τελικό»..
Διαβάστε ΕΔΩ  το Πρακτικό  της 4ης Οκτωβρίου 2012  της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, είναι αυτό που μας κούναγε επιδεικτικά σαν φλάμπουρο στο δημοτικό Συμβούλιο ο τότε δήμαρχος. . 
υ.γ.
Τα φούμαρα και η αναφορά τους μέσα στο κείμενο για την Σαλαμίνα, έχουν χρωματιστεί με κόκκινα γράμματα μέσα σε κίτρινο φόντο. 

Θαυμάστε (τον)  τους.



0 σχολια: