ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

01/11/2018

Η Ελευσίνα γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου τα δύο χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η Ελευσίνα γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου τα δύο χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με μια τελετουργική πομπή που θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης και είναι μέρος του σπονδυλωτού έργου με τίτλο «Aποθέματα: Inventory» που περιλαμβάνει, επίσης, εικαστική εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου και αρχειακή έκθεση με βιωματικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφιερωμένη στην ισχυρή εργατική παράδοση της πόλης.

Τα «Αποθέματα:Inventory» είναι ένα οδοιπορικό στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα που βασίζεται σε επιτόπια συμμετοχική αρχειακή έρευνα και εργαστήρια, και καταλήγει σε μια δημόσια, ψηφιακή και παραστατική πορεία / πομπή, και σε μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.
Παράλληλα, η Ελευσίνα αξιοποιεί την ευκαιρία της ευρωπαϊκής της διάκρισης και εισάγει τον προβληματισμό για ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσπαθεί να ενισχύσει την περιφερειακή πολιτισμική δημιουργία σε βάθος δεκαετίας.
Η κρίσιμη αυτή συζήτηση θα ανοίξει στην πρώτη συνάντηση «Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» και διοργανώνεται από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού.
Συμμετέχουν τοπικοί και διεθνείς θεσμικοί πολιτιστικοί φορείς, καλλιτέχνες, θεωρητικοί και επιστήμονες.

Επίσης συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μετάβαση στην EUphoria», διεθνή προγράμματα και καλλιτεχνικά πρότζεκ σε εξέλιξη, βιωματικές διαδρομές γνωριμίας με την πόλη και διάφορα άλλα, πάντα με έντονη τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος της Ελευσίνας, συνοψίζεται στην φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Το όραμα του καλλιτεχνικού προγράμματος πυροδοτείται από την πρόκληση της βιωσιμότητας και τρέφεται από την πεποίθησή μας ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα «κλειδιά» για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Εμπνέεται από το τρίπτυχο Ευ-Μετάβαση-Ελευσίς και επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση: Πώς θα ήταν μια πόλη αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας; Τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καλούνται να επαναφέρουν το «ευ» στην καθημερινότητα, να επαναπροσδιορίσουν ένα μοντέλο βιωσιμότητας προκειμένου να προχωρήσουν με αισιοδοξία στο μέλλον.
Το όραμά συμπυκνώνεται σε ένα πρόγραμμα που συστηματοποιεί το λεξιλόγιο της μετάβασης στην EUphoria. Τροφοδοτείται από την ιστορία και τη σημασία της Ελευσίνας και χρησιμοποιεί την πόλη ως καθρέφτη που αντανακλά τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη.
Δημιουργεί συνάψεις σε όλη την Ευρώπη με ανθρώπους που αναζητούν νέες προοπτικές, με πρωτοβουλίες που θέτουν εναλλακτικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, με προτάσεις που κινούνται πέρα από το προφανές.
Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι η συγκολλητική ουσία αυτών των συνάψεων. Είναι η κοινή βάση εργασίας.

«Η Ελευσίνα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη κοινωνία και τον κόσμο, με το πυκνό πολιτιστικό πρόγραμμα που κινείται από το τοπικό στο εθνικό και πανευρωπαικό επίπεδο ακόμα και παγκόσμιο, εγκαινιάζοντας έναν αμφίδρομο, πολύπλευρο, πολιτιστικό διάλογο με πόλεις και κοινωνίες.
Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αφενός τα βιομηχανικά κτίρια της και ο αρχαιολογικός της χώρος, αφετέρου η σύνθεση του πληθυσμού της, γηγενείς και κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922.


0 σχολια: