ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

03/05/2010

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ & ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ του 2009

Με την ευκαιρία της αργίας του Σαββατοκύριακου που συναντηθήκαμε με τους φίλους  της περιοχής μας,  μεταξύ άλλων γίναμε αποδέκτες μια αγωνιώδους αναζήτησης της αλήθειας, μια αγωνίας που πηγάζει από πλημμελή ενημέρωση και την διάχυτη προσπάθεια για συσκότιση της αλήθειας, είτε από φημολογίες κακόβουλες είτε από ενδόμυχες σκέψεις για σφυγμομέτρηση του κοινού.

Δεν γνωρίζω αν τα παράπονα που εκφράστηκαν είναι δικαιολογημένα ή όχι, ότι τάχα δηλαδή η σημερινή Δημοτική Αρχή, κατ άλλους ήδη παραχώρησε και κατ΄ άλλους ότι πρόκειται να παραχωρήσει την παραλία της Ψιλής Άμμου σε ιδιώτη «για την άσκηση δραστηριοτήτων που θα εξυπηρετούν τους λουόμενους και την αναψυχή τους, με την εκμίσθωση π.χ θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λ.π».
Για το θέμα αυτό γνωρίζουμε ότι από το 2009 σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι κοινόχρηστοι χώροι του αιγιαλού, της παραλίας, των μεγάλων λιμνών και ποταμών έχουν παραχωρηθεί στους ΟΤΑ.
Η απευθείας παραχώρηση πραγματοποιείται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κλπ) και ισχύει μέχρι τις 31-12-2012.
Με βάση την ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, απαγορεύεται:
-οποιαδήποτε παρέμβαση που θα αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού και της παραλίας.
- Η ανέγερση κτισμάτων, ως και η τοποθέτηση κατασκευής που να συνδέεται σταθερά με το έδαφος, η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων και αυτοκινήτων.
-Οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των δημόσιων χώρων και των ακτών.
Και υποχρεώνει τους ΟΤΑ να διαπιστώνουν παραβιάσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αυτά τα ολίγα από πλευράς νομοθεσίας, επειδή όμως η πρόθεση μας είναι η ενημέρωση, πληροφορούμε τους φίλους μας ότι:
- « Η Παραχώρηση της απλής χρήσης γίνεται κατά κανόνα με δημοπρασία».
- Η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ εμπεριέχει τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης τους.
- Οι βασικές προβλέψεις του νόμου 2971/2001 που αναφέρεται στην παραχώρηση χρήσης παραλίας και αιγιαλού στους ΟΤΑ, Δεν τηρούνται πλέον..

- Καταργείται μεταξύ άλλων η πρόβλεψη του νόμου ότι όλες οι παραχωρήσεις παραλίας και αιγιαλού σε τρίτους μέσω των ΟΤΑ υπόκεινται σε έγκριση των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών.
Με μόνη την προτροπή όπως η παραχώρηση  αυτή «να ασκείται με εξαιρετική φειδώ» και να μη δημιουργούνται «προβλήματα αισθητικής ή υγιεινής».

Εμμέσως όμως , πλην σαφώς, με αυτή την υπουργική αυτή απόφαση ενισχύονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των ΟΤΑ και των επίδοξων εκμεταλλευτών του αιγιαλού.
Αν τώρα η όλη συμπεριφορά του κ. Δημάρχου ή των άλλων αρμοδίων δημοτικών αρχόντων συνάδει με όσα ως πολιτικά πρόσωπα υποσχέθηκαν, είναι θέμα αποκλειστικά προσωπικής κρίσης.
Τους επιδοκιμάζεις με την ψήφο σου ή τους καταψηφίζεις.
Κοντός ψαλμός αλληλούια… 

Αιγιαλός και Παραλία Νόμος  2971/2001. 

[ dispraise ]


0 σχολια: