ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

10/12/2010

9-12-2010 - Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Παγκόσμια μέρα κατά της διαφθοράς η χθεσινή ημέρα και  τα μαντάτα είναι απογοητευτικά για την διαφάνεια στην πατρίδα μας.
Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας, η οποία διεξήχθη σε 86 χώρες, με τη συμμετοχή 90.000 ατόμων, αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους βασικούς θεσμούς της πολιτείας.
Tα στοιχεία της έρευνας ήταν ανάλογα και για την Ελλάδα, και "δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που πληρώνουν περισσότερο σε δωροδοκίες",
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας τα πολιτικά κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει περισσότερο την αξιοπιστία τους", ακολουθούν ο Κρατικός μηχανισμός και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης [ΜΜΕ] ως οι πλέον διεφθαρμένοι θεσμοί..
Οι πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να την περιορίσουν.
Στην έρευνα, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς για πρώτη φορά οι πολίτες πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και επίσης φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν συναδέλφους ή φίλους για την καταπολέμηση της, ότι οι ίδιοι, μέχρι ένα 70%, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν τέτοιο αγώνα.
Στη χώρα μας φαίνεται ότι το 82% από τους ερωτηθέντες - δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι αυτό - είναι διατεθειμένοι επίσης να μαρτυρήσουν και να πουν αν υπάρχουν συμπτώματα διαφθοράς στο περιβάλλον τους για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Μπορεί όμως να γίνει κάτι για την πάταξη της διαφθοράς; Μάλλον ΟΧΙ.
Η Διεθνής Διαφάνεια της Ελλάδας πρότεινε κάποια πράγματα σε μια απέλπιδα προσπάθεια για την καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού χρήματος όπως,
- Την Αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού
- Να γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων μέσω ενός μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού
- Να υπάρχει ένα ανώτατο ποσό στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Τέλος, να τηρούν τα κόμματα βιβλία τρίτης κατηγορίας και να γίνεται οικονομική αποτίμηση στις σχέσεις τους με εταιρίες δημοσκοπήσεων και διαφημιστικές εταιρείες, καθώς στις συναλλαγές τους με τα κόμματα διακινείται μαύρο πολιτικό χρήμα.
Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρα, αφού το ίδιο πίστεψαν και για τις Περιφερειακές και Κοινοτικές εκλογές που πρώτοι οι ίδιοι τους καταπάτησαν… φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή.


0 σχολια: