ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

14/01/2011

Γερμανία για το Δίστομο "Δεν κατανοούμε την στάση της Ελλάδας"

« Η Ελλάδα προσφεύγει κατά των ναζιστικών εγκλημάτων »
Αυτός είναι ο τίτλος χθεσινού άρθρου στην εφημερίδα Welt του Βερολίνου, με υπότιτλο
«Τα θύματα της σφαγής του Διστόμου προσφεύγουν εναντίον της Γερμανίας ζητώντας αποζημιώσεις ».

Με αμηχανία αντέδρασε η γερμανική κυβέρνηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην δίκη Γερμανίας – Ιταλίας για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
O υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε αντιδρώντας στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είπε ότι «δεν μπορεί να δείξει κατανόηση».
 

Η δίκη αφορά το ερώτημα, εάν η Γερμανία μπορεί να απορρίψει τις απαιτήσεις για αποζημίωση θυμάτων της ναζιστικής δικτατορίας που προέρχονται από το εξωτερικό με το επιχείρημα της κρατικής ετεροδικίας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στην πάγια θέση της και περιμένει «να γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και ειδικά το δικαίωμα της ετεροδικίας της Γερμανίας ως κράτους.» Για να συμπληρώσει ότι οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση αυτής της βασικής αρχής θα προκαλούσε στην παγκόσμια κοινότητα καθεστώς νομικής ανασφάλειας.
Η Γερμανία προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2008 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το σημαντικότερο όργανο διεθνούς δικαίου των ΗΕ, μετά της απόφασης του Ανώτατου Αστικού Δικαστηρίου της Ιταλίας και άλλων ιταλικών δικαστηρίων όπου απλοί πολίτες ενός κράτους έχουν το δικαίωμα αγωγής κατά ενός άλλου κράτους σε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έτσι ενέκρινε το Ανώτατο Αστικό Δικαστήριο της Ιταλίαςαν τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου (10.06.1944) από τη Γερμανία με δικαίωμα εκτέλεσης της απόφασης ακόμη και στο εξωτερικό, δηλαδή ακόμη και σε ιταλικό έδαφος. Σε πολλές εφημερίδες, κυρίως ιστοσελίδες, αναφέρεται η είδηση της ελληνικής παρέμβασης. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας η πλειονότητα των αναγνωστών, σχολιάζοντας σχετικό άρθρο, εκφράζει την αντίθεσή της στις αποζημιώσεις και υπενθυμίζει τη γερμανική βοήθεια προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα
Ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όμως πιστεύουμε ότι η νομική προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, τόνισε ότι αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους» , «εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, τότε απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια !! ».

(βλ. παλαιότερη ανάρτηση εδώ)


2 σχολια:

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Κρίνω σκόπιμο να προσθέσω την ιστορική διαδρομή από τη Λιβαδειά... στη Χάγη
« Η καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς κατά της Γερμανίας για τη σφαγή του Διστόμου (είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις ύψους 9,5 δισ. δρχ.) κρίθηκε μη εκτελεστή, αρχικά με απόφαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλου και εν συνεχεία με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ακολούθησε προσφυγή στο Πρωτοδικείο της Φλωρεντίας, με αίτημα την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην περιοχή.
Η απόφαση ήταν θετική για την ελληνική πλευρά, όπως και οι αποφάσεις που ακολούθησαν έπειτα από γερμανικές προσφυγές στο Εφετείο της Φλωρεντίας και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας. Κατόπιν αυτών η Γερμανία προσέφυγε με το αίτημα της ετεροδικίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έθεσε προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων παρέμβασης ως τις 14 Ιανουαρίου 2011. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί ως το καλοκαίρι και η απόφαση να εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους ».

Η παράμετρος Μπερλουσκόνι
Η διαδικασία έφθασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έπειτα από προσφυγή του γερμανικού Δημοσίου, με την επίκληση του δικαιώματος της ετεροδικίας. Περιπλοκή της υπόθεσης παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εξέδωσε νομοθετικό διάταγμα, αγνοώντας τις αποφάσεις της ιταλικής Δικαιοσύνης και δείχνοντας ότι στη διαμάχη με τη Γερμανία έχει διάθεση «συμφιλιωτικής διευθέτησης». Η παράμετρος αυτή περιπλέκει την κατάσταση, σύμφωνα με νομικούς, καθώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα αγνοηθεί από τους δικαστές.