ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

22/01/2011

« Blogging και Ελευθερία του λόγου »

Μια και υπήρξα αρκετά  χρόνια Blogger (ποτέ δημοσιογράφος), θα ήθελα να αποτολμήσω μερικές σκέψεις, που γνωρίζω ότι θα ενοχλήσουν, αλλά αισθάνομαι ότι οφείλω να τις δημοσιοποιήσω.
Θα ξεκινήσω με την υπογράμμιση της πεποίθησης μου ότι  «  Δημοκρατία χωρίς την ελευθερία του προφορικού λόγου, ή  μέσα από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, χωρίς την ακώλυτη ενημέρωση για τα συμβαίνοντα και τον ανεμπόδιστο σχολιασμό τους, δεν νοείται  ».
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε γράφων είτε είναι απλά blogger είτε δημοσιογράφος, είναι αυτονόητα άψογος και αντικειμενικός ενημερωτής.
Είναι άνθρωπος με όλες τις αδυναμίες και ιδιοτέλειες που χαρακτηρίζουν και τα υπόλοιπα μέλη μιάς κοινωνίας.
Ό δημοσιογράφος, κατά κανόνα αποβλέπει πρώτα απ' όλα στο προσωπικό του συμφέρον υπακούοντας πρώτιστα στις εντολές του εργοδότη του.
Και δυστυχώς επειδή αυτό ενδέχεται να συγκρούεται με την έντιμη και πλήρη ενημέρωση, μπορεί να διολισθαίνει στην παραπληροφόρηση αποσιωπώντας ή επιλέγοντας ειδήσεις, χρωματίζοντας θετικά ή απαξιώνοντας γεγονότα και στοιχεία ή ακόμη και κατασκευάζοντας ειδήσεις.
Αυτή η κακή δημοσιογραφία ακμάζει τελευταία δυστυχώς σε κάθε κοινωνία, ανεξαρτήτως πολιτεύματος, ανάλογα προς τον βαθμό ηθικής αντίστασης ή διαφθοράς που κυριαρχεί σ' αυτήν.
Ο μόνος αποτελεσματικός εχθρός της κακής δημοσιογραφίας είναι ο πλουραλισμός, δηλαδή, η δυνατότητα κάποιου άλλου να την αμφισβητήσει με την αντιπαράθεση άλλων στοιχείων, γεγονότων και ερμηνειών.
Αυτή είναι η ελευθερία του λόγου και ο βασικός στόχος των μη ειδησεογραφικών blogs,  είναι η ανάγκη για επικοινωνία και όχι η διάδοση πληροφοριών.
Δεν είναι το μέσο ενημέρωσης, αλλά το δικαίωμα στην επώνυμη ή και την ανώνυμη ακόμα έκφραση, είναι το μέσο των bloggers κι όχι των επαγγελματιών δημοσιογράφων ή των εκδοτών
γιατί,
« ο βασικός στόχος των μη ειδησεογραφικών blogs είναι η επικοινωνία και όχι η διάδοση πληροφοριών ».
Το δικαίωμα των bloggers, να αρθρογραφούν  ή να σχολιάζουν ανώνυμα  είναι σύνηθες όπως άλλωστε γίνεται και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής.
Η τεχνολογία δίνει επίσης την δυνατότητα σε αναγνώστες να σχολιάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρόκειται δηλαδή για πρακτική συνεχούς επικοινωνίας που επιτρέπει στο αναγνωστικό κοινό να παρεμβαίνει, να λέει τις απόψεις του (ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής εκπροσωπεί τον εαυτό του φυσικά) και να ανταποκρίνεται θετικά, αρνητικά ή προσθετικά σε όσα λέει ο σχολιαστής.
Στον δε σχολιαστή να βρίσκεται σε επαφή με το κοινό και να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις του, ή και να δέχεται ερεθίσματα.
Και όλα αυτά είναι καλοδεχούμενα με την καλή έννοια, εφόσον δεν αποτελούν την μέθοδο για να βγάλει κάποιος τα εσώψυχα του, να λέει απερίγραπτες μπούρδες, να βρίζει  και να σπιλώνει πρόσωπα  κρυμμένος πίσω από το ψευδώνυμο και  την ανωνυμία.
Δεν ενοχλεί η κριτική, ακόμη και η κακόπιστη, η ελευθερία του λόγου είναι απαραβίαστο δικαίωμα στα δημοκρατικά καθεστώτα, ενοχλεί όμως η κακοποίηση κάθε έννοιας αισθητικής και ακόμη περισσότερο ενοχλεί η συνεχής χρήση ενός απαράδεκτου λεξιλογίου.
Το κλίμα που διαμορφώνουν κάθε μέρα διάφοροι απερίγραπτοι βγαίνοντας στα blogs και ανώνυμα να σχολιάζουν τα πρόσωπα και όχι τα κείμενα είναι το απαράδεκτο.
Αλλά είπαμε, η δημοκρατία επιτρέπει την ελευθερία του λόγου και η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα στους πάντες να εκφράζονται, όπως και όσο μπορούν!
Να λένε ακόμη και ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι...
Μιλώντας για ελευθερία του λόγου, μιλούμε για ένα αγαθό χρήσιμο στον άνθρωπο, χρήσιμο γιατί εξασφαλίζει την αναζήτηση και πολλές φορές την ανακάλυψη της αλήθειας, μιλώντας γι ελευθερία λόγου,  εννοούμε συνήθως την ελευθερία στην έκφραση της σκέψης, που λογικά  όμως η έκφραση της προϋποθέτει διαμορφωμένη σκέψη ,απαιτεί επίσης την δυνατότητα μετάδοσης και την ικανότητα της επικοινωνίας.
Αν  όλοι λένε ότι θέλουν, ότι ώρα θέλουν, όπως θέλουν, όπου θέλουν και σε όποιον θέλουν  ..ανώνυμα.... ε!! τότε αυτό δεν είναι ελευθερία, γιατί…… αντί ο λόγος να μεγαλουργεί ακόμη περισσότερο….. γίνεται βόθρος.
Αυτό είναι…. η ελευθερία του Λόγου; ....!!!!"


4 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ξεκινάς μια τέτοια συζήτηση με αναρτημένο αριστερά το γκιολια;
παράξενο μου φαίνεται ήταν πρότυπο για σένα; Μιας και ψάχνεις ακόμη τους δολοφόνους του να σε πληροφορήσω ότι έχουν ταυτοποίηθει τα όπλα της δολοφονίας του και δεν θα το συνεχίσω άλλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Οσο αφορά το θέμα μας τώρα το μπλογκ είναι ένα ημερολόγιο για φίλους ανεβάζεις 5 σημεία με κοπυ παστ που θέλεις να προσέξουν οι φίλοι σου γράφεις και ένα κομμάτι αργά και κάπου που έχει ενδιαφέρον για σένα και για αυτούς που ρίχνουν μια ματιά και αυτό είναι όλο,τα αλλά δεν είναι μπλογκ είναι κάτι άλλο νέο είδος ας πούμε, και οι διαχειριστές τους δεν είναι μπλογκερ γιατί από την στιγμή που κάνεις ανάρτηση μειλ του κάθε απίθανου που σε χρησιμοποιεί γράφοντας δελτίο τύπου στην επικεφαλίδα φαντάζομαι οτι θα πιστεύεις οτι είσαι ο χατζηνικολαου τουλάχιστον
Με τον δικο σου τρόπο για τα δελτία συμφωνώ δεν συμφωνώ
Τα σχόλια δείχνουν την ποιότητα αυτών που σε παρακολουθούν και για τα νέα μπλογκ στα οποία αναφέρεσαι και με αναρτήσεις του στυλ πόσα κομμάτια πίτα έφερες δήμαρχε και γιατί; τα κάνω πολύ κέφι μου θυμίζουν το νησί μας παλιότερα όταν υπήρχαν ακόμη κατινες στη γειτονιά

μπες στην αιγινα να δεις την διαφορά
http://aeginanew.blogspot.com/

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Φίλε ανώνυμε
Το μνημόσυνο σ' ένα blogger συνάνθρωπο δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ταυτίζεσαι και ιδεολογικά μαζί του ή ότι τάχα αποτελεί και το πρότυπο σου, και για την ιστορία, η ταυτοποίηση των όπλων δεν σημαίνει και ταυτοποίηση των δολοφόνων.
Την ελευθερία του λόγου δεν την φιμώνεις με τον θάνατο του διαφωνούντος.
Σ' ευχαριστώ για το μάθημα blogging αν και για να είμαι ειλικρινής δεν μπόρεσα να σε εμπεδώσω , χάθηκα κάπου μεταξύ Blog, Facebook και Chat, πάντως θα σε παραπέμψω στην αρχή του κειμένου της ανάρτησης « Blogging και Ελευθερία του λόγου » όπου δηλώνω με σαφήνεια ότι δεν είμαι δημοσιογράφος πολύ δε περισσότερο Χατζηνικολάου ή κάτι παρόμοιο.
Σε καλωσορίζω στην παρέα, παρά το γεγονός ότι σχολίασες αρνητικά και ανώνυμα ( Εγώ προσδιορίζομαι με το ονοματεπώνυμο μου) τον τρόπο που ο διαχειριστής διαμορφώνει το template του και όχι ως όφειλες την ανάρτηση του.
Α.Θ/Admin

Anonymous said... Best Blogger Tips

Λυπάμαι πάρα πολύ αν αυτό που σου έδωσα να καταλάβεις είναι ότι σε αντιμετωπίζω σαν ολίγο δημοσιογράφο ..χατζηνικολαου.. πραγματικά δεν το σκέφτηκα καθόλου και ποτέ.
Για να γινω περισσότερο σαφής δεν απευθύνομε καν σε σένα στο δεύτερο μέρος του σχόλιου μου από το ,,,Οσο αφορά το θέμα μας τώρα κλπ,,,, αλλά στα παλιά και νέα μπλογκς του νησιού.
Το ότι δεν συμφωνώ 100% τις 100% με το να έχεις σε κάποιο σημείο την ανάρτηση του δήμου δεν νομίζω να είναι κακό.
Γιατί η ευαισθησία σου εξαντλείτε στην δολοφονία του γκιολια και όχι στον διασυρμό της mayer η την εκτέλεση του γρηγοροπουλου

Αν επιθυμείς να με προσβαλεις με το φίλε ανώνυμε η με facebook κλπ δεν έχω πρόβλημα θα είμαι πάντα ανώνυμος και πιθανόν να σε ενοχλώ περισσότερο στο μέλλον με σχόλια μου εκτός αν δεν θέλεις

τωρα που έγραψα το όνομα του γρηγοροπουλου υπάρχει μια πιθανότητα να μας μαζέψει ο χρυσοχοιδης

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Φίλε Ανώνυμε,
Προσφιλής ήταν η προσφώνηση χωρίς προσβλητική προδιάθεση ή άλλη ύστερη σκέψη, σε διαβεβαιώνω με κάθε ειλικρίνεια για αυτό, εξ άλλου ως «ο ανώνυμος» υπογράφεις το σχόλιό σου.
Πάνω αριστερά στην πρώτη σελίδα υπάρχει το Tab « contact » εκεί εξηγώ τους λόγους ύπαρξης του ιστολογίου μου υπογράφοντας φαρδιά- πλατιά με το όνομά μου, και μου είναι παντελώς αδιάφορο αν με παρακολουθεί ο κάθε Χρυσοχοϊδης,.
Για ότι γράφω στο main post είναι η δική μου ευθύνη.
Η φιλοσοφία του template είναι να παραχωρήσω στο αριστερό Post χώρο στους φίλους αναγνώστες όλων των πολιτικών αποχρώσεων, έτσι ώστε πλουραλιστικά να αναγγέλλουν με δική τους ευθύνη και πάντα μέσα από επώνυμα mails την δική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα αν αυτοί είναι ο δήμος, άλλα blogs ή ακόμα και μεμονωμένοι φίλοι αναγνώστες.
Η ευαισθησία και ο ανθρωπισμός μας ούτε περιορίζεται ούτε κατευθύνεται από ΚΑΝΕΝΑ, ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΩ .
Σε καλωσόρισα στην παρέα και σε διαβεβαιώνω ότι τα σχόλια σου θα αναρτώνται πάντα, αρκεί να ακολουθούν την δηλωμένη πολιτική μας.
Φιλικά/ Admin