ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

03/03/2011

« Σαλαμίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020 ; »


Η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης καθιερώθηκε ως ένας τρόπος αλληλο-προσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με
τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει.
Αλλαγές στον θεσμό "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" δρομολογήθηκαν το 2006 για την νέα περίοδο 2007-2019 μετά από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μία από τις ριζικές αλλαγές ήταν η τροποποίηση στο σύστημα ανάδειξης των πολιτιστικών πρωτευουσών, ενώ δηλαδή μέχρι τότε, το κάθε κράτος-μέλος είχε την ευχέρεια να προτείνει την πόλη που επιθυμεί προκειμένου να αναλάβει την πολιτιστική πρωτεύουσα, τα πράγματα άλλαξαν και κάθε κράτος-μέλος υποχρεούται να κάνει εσωτερικό διαγωνισμό .
Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα γίνεται πλέον από επιτροπή 13 προσωπικοτήτων που θα κρίνει τις υποψηφιότητες του διαγωνισμού με πιο αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια
Η κοινή αυτή προσπάθεια εγγυάται αντικειμενικότητα και συγχρόνως προσφέρει σε υποψήφιες πόλεις τη δυνατότητα να προβληθούν και να εξηγήσουν γιατί θέλουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα..
Μια αντίθετη άποψη που εκφράστηκε, υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα αλλοιώνει τον θεσμό και τον κάνει γραφειοκρατική υπόθεση με μάρκετινγκ, ανάλογο με αυτό που βλέπουμε πριν από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων….. !
Ο θεσμός είναι τόσο περιζήτητος, ώστε μέχρι το 2019 να προσφέρεται εις διπλούν, δηλαδή σε δύο χώρες ταυτόχρονα, αυτό έγινε για να καλυφθούν και οι νέες χώρες- μέλη της Ε.Ε, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό, για παράδειγμα, το 2017 η Κύπρος και η Δανία έχουν ανακηρυχτεί ταυτόχρονα ως πολιτιστικές πρωτεύουσες.
Υπάρχει και το ψητό στην ιστορία, όποιος περάσει τη δύσκολη αξιολόγηση, «ανταμείβεται» μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τριπλασιάζεται γίνεται 1,5 εκατομ. ευρώ , [ λέτε να φτάνουν ;;;] και δίνεται τρεις μήνες πριν από τη διοργάνωση έτσι ώστε να διευκολύνεται ο έγκαιρος προγραμματισμός.
Από το 2010 η χρηματοδότηση αυτή άλλαξε όνομα, δεν ονομάζεται πλέον «επιδότηση» αλλά «βραβείο», το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.
Υποψηφιότητα από την Ελλάδα δεν προβλέπεται μέχρι το 2019, ιστορικά ως Πολιτιστικές Πόλεις της Ευρώπης έχουν ανακηρυχτεί το 1985 η Αθήνα και το 1997 η πόλη της Θεσσαλονίκη, και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2006 η πόλη των Πατρών, λέτε η Σαλαμίνα να ανακηρυχτεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2020 ; λἐτε να έχουμε τέτοια τύχη;


0 σχολια: