ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

18/04/2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ «UNESCO»

Και ενώ περιμένουμε  το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να συζητηθεί  στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένας νέος προβληματισμός σχετικός κι αυτός με τον πολιτισμό έρχεται στην επικαιρότητα και προκαλεί  περίεργους συνειρμούς και αντιδράσεις.
Περιέργως πως, την στιγμή  που η  η πολυδιαφημισμένη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2020 εξελίσσεται σε «φιάσκο» πρώτου μεγέθους και κόλαφος για την παρούσα δημοτική αρχή»  εμφανίζεται, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας μνημείων, ο νέος προβληματισμός.

Διαπιστώσαμε  όψιμα ότι στο διεθνή κατάλογο της UNESCO δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα αρχαιολογικό μνημείο, μουσείο ή χώρος της Σαλαμίνας.
Προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε πως στον διεθνή κατάλογο της UNESCO έχουν συμπεριληφθεί ως τώρα μνημεία και χώροι, καθώς από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ότι στόχος της Συνθήκης  της UNESCO  είναι η προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.
Ότι ο όρος "Πολιτιστική Κληρονομιά" αναφέρεται μόνο σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.
Ότι τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο αυτό (βλ διπλ. εικόνα) επιλέγονται και εγκρίνονται με βάση της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου.
Ότι αυτά πρέπει απαραίτητα να αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και να παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία, μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί.
Ότι πρέπει, να είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό να έχουν οικουμενική αξία και να αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Ότι στον Τομέα για τον Πολιτισμό της UNESCO γεννήθηκαν προγράμματα από τη συνειδητοποίηση ότι οι μνήμες είναι εύθραυστες και ότι κάθε σημαντικό υλικό τεκμηρίωσης χάνεται κάθε μέρα.

Ότι στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων,
  • Η Παγκόσμια Κληρονομιά, 
  • Η Άυλη Κληρονομιά 
  • Η Μνήμη του κόσμου κ.α.
Σε ποιόν λοιπόν από τους παραπάνω τομείς, θα μπορούσαμε κατά την γνώμη σας να εντάξουμε τα αρχαιολογικά μας ευρήματα;

Κι' αφού έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε ικανοί να τα προβάλλουμε μόνοι μας ή να διεκδικήσουμε την προβολή τους μέσα από την UNESCO, κι αφού κατά την γνώμη σας οι μέχρι σήμερα δήμαρχοι δεν έκαμαν τίποτα ουσιαστικό, μήπως θα ήταν προτιμότερο .... να βρούμε κάποιον νέο σωτήρα, έξωθεν κι αυτός ορμώμενος, να μας οδηγήσει στην παγκόσμια αναγνώριση, ή μήπως να αναθέσουμε την προβολή τους στην πόλη του Πειραιά, ευκαιρίας δοθείσης;

Τα Μνημεία της κατηγορίας των Τύμβων, όπως ο τύμβος ή « Η Σορός στον Μαραθώνα»,  ο « Τύμβος Παραποτάμου» στη Θεσπρωτία ή ακόμα το «Πελόπιο  ταφικό μνημείο (κενοτάφιο)» στην αρχαία Ολυμπία, παρά το ότι  διεσώθησαν στο πέρασμα των χρόνων,  εν τούτοις δεν έχουν αναγνωριστεί ως «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», πως λοιπόν το δικό μας ταφικό μνημείο, Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων, που πέρα της ιστορικότητας της περιοχής τίποτε άλλο άξιο λόγου δεν έμεινε, τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μνημείο  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς....... οι  κατεστραμμένοι του τάφοι ή τα σκουπίδια!!


Ας είμαστε επιτέλους ρεαλιστές, Η αυτογνωσία και ο αυτοσεβασμός δεν βλάπτουν,  και εν πάση περιπτώσει καλό είναι μη κοιτάμε μόνο τι έκαναν οι άλλοι για μας, αλλά τι κάναμε εμείς για το νησί μας.


0 σχολια: