ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

09/12/2013

Στον δήμο Σαλαμίνας, Η Ανακύκλωση Συσκευασίας Οικιακών απορριμμάτων και τα οφέλη της …όλα πάνε χαμένα !!! [Video]

Η Ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

 Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που θα προάγει την ανακύκλωση στους δημότες , αναγνωρίζοντας ότι η «Ανακύκλωση»πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει τρόπος ζωής.

Όλοι γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την ανακύκλωση γυαλιού, χαρτού, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο
και ξύλο ή ακόμη ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε επίσης οργανικά απόβλητα, μπαταρίες, κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, καθώς και τα περισσότερα από τα οικιακά μας απορρίμματα.

Τι κάνουμε λοιπόν γι’ αυτό, πως μπορούμε να συμμετάσχουμε ;

Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, αν και ανήκει στο σύστημα των «Μπλε Κάδων», αν και του έχει παραχωρηθεί από την ΕΕΑΑ ειδικό απορριμματοφόρο, εντούτοις ΔΕΝ προβαίνει στην αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων για ανακύκλωση, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα, κι αυτό κάθε Κυριακή και μόνο στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ τμήμα της ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ.

Στο υπόλοιπο τμήμα του νησιού … οι «Μπλε κάδοι»:
  • δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και οι πράσινοι κάδοι, 
  • συλλέγονται από κοινού με αυτούς (στο ίδιο απορριμματοφόρο) και 
  • δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων.
Ανύπαρκτη λοιπόν η διαδικασίας ξεχωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων.

Οι δήμοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των «Μπλε Κάδων», διαθέτουν στο επίσημο site τους πληροφορίες σχετικά με τα σημεία ανακύκλωσης,.... ούτε και σ’ αυτό το σημείο ο δήμος Σαλαμίνας είναι συνεπής.
Όπως μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει, στο επίσημο site του, δεν υπάρχουν οδηγίες, ούτε παρέχονται σχετικές πληροφορίες προς τους δημότες σχετικές με την διαδικασία που οφείλουν να ακολουθούν για την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή τους, η Τελευταία σχετική ανακοίνωση/ενημέρωση  έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2008. !!!!

Αφού λοιπόν δεν ακολουθείται η διαδικασία της σωστής αποκομιδή εκ μέρους του δήμου, πως ενθαρρύνεται ο δημότης να συμμορφωθεί με τους τεχνικούς όρους μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας  και η επανεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής;
Πως οι δημότες θα συμμετάσχουν αφού δεν γνωρίζουν ότι το κόστος ανάκτησης των υλικών μειώνεται σημαντικά όσο αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα;
Πως οι δημότες θα αναπτύξουν οικολογική συνείδηση:
  • όταν δεν έχουν την κατάλληλη και σωστή πληροφόρηση;
  • όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση; 
  • Για ποιες ενημερωτικές εκστρατείες δημοσιότητας ομιλούμε; 
  • πως θα ευαισθητοποιήσουν, διεγείρουν και διατηρήσουν στους δημότες την οικολογική συνείδηση;
Ερωτήματα που θα παραμείνουν αναπάντητα, όσο καιρό ακόμα το ευαίσθητο θέμα των απορριμμάτων θα είναι στα χέρια αδαών, αδιάφορων και ανεύθυνων σκουπιδοφάγων !!.  
Δείτε το VIdeo


0 σχολια: