ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

23/01/2016

Για να μην ακυρωθεί η απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας σχετικά με την “Εκλογή νέου προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου !

Το σωστό, περισσότερο βρίσκεται μέσα στην έλλειψη, παρά στην υπερβολή!

Για να μην ακυρωθεί  η απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας σχετικά με την “Εκλογή νέου προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την διαγραφή της κας Λεμονιάς Καπετάνιου, από την δημοτική παράταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ. 6 του Ν. 3852/2010”» πέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω διαδικασίες:
  
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

  1. Σε περίπτωση που μέλος του Προεδρείου επιθυμεί να παραιτηθεί ,  πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στο δημοτικό  συμβούλιο και αυτή γίνεται οριστική ,  όταν πληρωθεί η αντίστοιχη θέση .  
  2. Ο παραιτούμενος παραμένει  σύμβουλος και  δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια θητεία .  
  3. Επομένως ,  ο παραιτηθείς μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για άλλο αξίωμα του προεδρείου ,  εντός της ίδιας θητείας .
«Η αποδοχή της παραίτησης και η εκλογή νέου μέλους του Προεδρείου γίνεται στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( Άρθρο  64,  παρ .7  του ν . 3852/ 2010.)».

Μέχρι την αποδοχή της παραίτησης το μέλος του προεδρείου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του .  
Επίσης ,  η διαδικασία της παραίτησης μέλους του Προεδρείου είναι ειδική και δεν ακολουθεί τη διαδικασία του άρθρου 54  του ν . 3852/  010.
Υποψήφιοι κατά τη διαδικασία πλήρωσης κενωθείσας θέσης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορούν να είναι τα λοιπά μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.  
Το κώλυμα  εκλογιμότητας αυτών αίρεται ,  εφόσον πρώτα παραιτηθούν από τα αξιώματα που  κατέχουν .  
Οι Αντιδήμαρχοι ,  όσο διαρκεί η θητεία τους ,  δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου .( Άρθρο 59, παρ . 5  του Ν. 3852/ 2010.)

ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ
Ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν κώλυμα συμμετοχής στις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου ( Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ).   
Η εκλογή ,  όμως ,  στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις ανωτέρω Επιτροπές .( Άρθρο 64, παρ . 8  του Ν. 3852/ 2010).  

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης , από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε . (Άρθρο 66, παρ . 6 του ν. 3852/ 2010)

Πηγή μας: Υπ. Εσωτερικών/ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 43
ΘΕΜΑ:Ορκωμοσία των αιρετών των ∆ήμων, εγκατάσταση των νέων αρχών και εκλογή μελών των συλλογικών οργάνων των ∆ήμων
(∆ημοτική Περίοδος: 1η Σεπτεμβρίου 2014- 31ηΑυγούστου 2019). βλ/. ΕΔΩ


0 σχολια: